Catalunya aprovarà demà noves restriccions per lluitar contra la Covid-19, que, a més de prorrogar el tancament de bars, restaurants i centres d'estètica, podrien incloure confinaments dels municipis, comarques o regions sanitàries amb més casos, quan el virus dona els primers símptomes de desacceleració.

El govern català ha celebrat avui una sessió de treball en què han participat experts dels diferents departaments, especialment de Salut i Protecció Civil, per analitzar la situació de l'epidèmia i concretar les noves mesures restrictives que haurà d'aprovar demà el comitè d'el Pla d'Emergències de Protecció Civil (Procicat).

Encara que no han transcendit quines seran aquestes noves mesures, és molt probable que es prorrogui el tancament de bars, restaurants i centres d'estètica, que divendres ja farà 15 dies que estan tancats, mentre estudien tancaments perimetrals dels municipis, comarques o regions sanitàries amb més casos.

Encara que Daniel López Codina, científic del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la UPC, que elabora informes periòdics per als governs amb les dades epidemiològiques de la pandèmia, ha aconsellat avui un confinament de 15 dies amb els col·legis oberts, l'actual decret d'alarma no permet als governs autonòmics decretar confinaments domiciliaris.

De fet, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha demanat disculpes per haver acudit a un acte del diari El Español, tot i que no s'hi va quedar a sopar, ha dit que la consellera de Salut, Alba Vergés, no li ha demanat formalment un confinament domiciliari o de caps de setmana i ha considerat que abans d'arribar a això calen "actuacions prèvies" que es poden aplicar.

Fonts de la Generalitat han indicat que les noves restriccions es prendran després d'estudiar diferents possibilitats "des dels diferents vessants sanitari, econòmic i social".

Els infectòlegs de l'Hospital del Mar i de Sant Pau, Joan Pau Horcajada i Joaquín López-Contreras, han coincidit a demanar com més aviat restriccions efectives per baixar la incidència de la Covid-19 abans que arribi la grip, perquè les dues epidèmies juntes "poden ser terribles".

Mentrestant, el creixement de l'epidèmia a Catalunya ha començat a desaccelerar-se, amb un descens de la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt), que ha passat de 1,52 ahir a 1,38 avui, mentre que l'índex de creixement potencial (EPG) ha disminuït en 47 punts i s'ha situat en 840.

Els epidemiòlegs consideren que aquestes primeres dades de l'alentiment del creixement de l'epidèmia són fruit del tancament de bars, restaurants i centres d'estètica decretat fa dotze dies, encara que adverteixen que les xifres epidèmiques segueixen sent "crítiques i insostenibles" i que els ingressos hospitalaris seguiran creixent fins que no baixi la Rt per sota d'1.

Segons Salut, en les últimes 24 hores s'han comptabilitzat 4.854 nous contagis i 38 defuncions més, mentre que la tensió als hospitals segueix creixent amb 2.205 pacients amb Covid-19 ingressats, 67 més que ahir, dels quals 398 estan greus a l'UCI, 30 més que el dia abans, el mateix nombre de malalts de coronavirus que estaven a l'UCI el passat 10 de maig, i ja representen el 44% del total dels llits de crítics habituals que hi ha a Catalunya (915).

El risc de rebrot (EPG), que mesura l'índex de creixement potencial de l'epidèmia, s'ha situat en 840, trenta-set punts menys que ahir, però gairebé el doble que el màxim a la primera onada, que va ser de 454 el març 20 -es considera risc alt a partir de 100-.

Des de l'inici de la pandèmia, han mort a Catalunya 13.896 persones, 38 d'elles notificades les últimes 24 hores, i el nombre total de contagiats ascendeix a 244.972, dels quals 4.854 han estat diagnosticats des d'ahir.

A la ciutat de Barcelona, l'EPG ha baixat per segon dia consecutiu i s'ha situat en 665, un total de 48 punts menys que ahir, amb una velocitat de transmissió de virus (Rt) de 1,22, quan ahir era d'1,38, i una incidència acumulada en els darrers 14 dies (IA14) de 549.

Un total de 72.986 alumnes (el 5,07% del global d'estudiants), 3.336 professors i personal d'administració i serveis (2,03%) i 153 membres de personal extern estan confinats aquest dimecres a Catalunya a causa dels contagis per Covid-19.

Una bona notícia coneguda avui és que la vacuna RUTI contra la Covid-19, desenvolupada per l'Hospital Germans Trias i Pujol i fabricada per la farmacèutica de Badalona (Barcelonès) Archivel Farma, és la primera espanyola a rebre l'autorització per fer un assaig clínic internacional, que es durà a terme a l'Argentina.

Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació d'ofici per esbrinar si l'aplicació Radar-Covid, que va començar a aplicar-se ahir a Catalunya, l'última CCAA on s'ha implementat, respecta la intimitat de les persones i garanteix l'anonimat de les dades que recopila.