El jutge que investiga el desviament de fons públics per pagar les despeses de Carles Puigdemont a Waterloo sospita que, dies abans de la DUI, Rússia li va oferir traslladar a Catalunya a 10.000 soldats i pagar el deute català, el que l'expresident català va rebutjar.

Així ho manté el titular de jutjat d'instrucció número 1 de Barcelona, ??Joaquín Aguirre, en les actuacions d'entrada i registre dels domicilis dels empresaris pròxims a CDC ia ERC detinguts per la Guàrdia Civil -Oriol Soler, David Madí i Xavier Vendrell-, en el marc d'una causa que investiga el desviament de fons públics per pagar les despeses de Puigdemont a Waterloo.

El jutge basa les seves sospites en dos arxius d'àudio intervinguts al telèfon de l'exdirigent de CDC Víctor Terradellas, enregistraments de dues converses que aquest va mantenir amb Madí i amb Vendrell els dies 14 de maig de 2018 i 16 de maig de 2018, segons les actuacions, als quals ha tingut accés Efe.

Aquestes converses, segons el jutge, recolzen la seva tesi que Terradellas, que va ser responsable de relacions internacionals de CDC, va ser l'interlocutor de Carles Puigdemont amb Rússia en ple procés independentista i que es va estudiar crear una plataforma de moneda digital per garantir l'"estabilitat financera "de Catalunya.

Segons sosté l'instructor, en les converses gravades Terradellas va explicar que el 24 d'octubre de 2017, tres dies abans de la DUI, el cap d'un "grup rus" amb el qual havia contactat en relació amb la plataforma de moneda digital va oferir a Puigdemont " comptar amb deu mil soldats i pagar tot el deute català", però l'expresident" es va cagar a les calces "(es va cagar en els pantalons).

De les converses intervingudes el jutge conclou que "Rússia hauria ofert suport a Carles Puigdemont fins al punt d'haver traslladat a Catalunya a 10.000 soldats. D'haver acceptat, probablement els esdeveniments haurien estat tràgics i haurien desencadenat un conflicte armat amb l'Estat amb un incert nombre de víctimes mortals", apunta el magistrat.

L'acte, basat en intervencions telefòniques i informes de la Guàrdia Civil, sosté a més que el "grup rus" amb el qual Terradellas va contactar "volia fer de Catalunya un país com Suïssa".

Segons les converses intervingudes, Terradellas portava cinc mesos treballant com a "delegat" amb "un grup de Rússia", creat en l'època de Gorbatxov, per desenvolupar la plataforma de criptomonendes i, al maig de 2018, tenia previst viatjar a Rússia, al que Vendrell es va oferir a acompanyar-lo.

Aquest viatge, però, no va arribar a portar-se a terme perquè quatre dies abans de la data prevista de sortida Terradellas va ser detingut, en la causa de suposat desviament de fons de la Diputació de Barcelona a fundacions afins a CDC que ha donat peu a l'operació d'avui.

L'acte afegeix que Vendrell va suggerir a David Madí que comentés la possibilitat de la plataforma de moneda digital amb Xavier Vinyals -excònsol honorari de Letònia a Barcelona i president de la Plataforma pro seleccions catalanes que també ha estat detingut en l'operació d'avui-, atès que és una persona a qui Puigdemont "fa encàrrecs en temes internacionals".

Segons l'acte, el grup de russos amb què Terradellas treballava tenia interès a "participar en els temes de comunicació que conjuntament estaven realitzant Vendrell, Madí i Jaume Roures -director general de Mediapro- i, per això, volien" posar a una persona en primer nivell "i estaven disposats a invertir entre 100 i 300 milions.

En les converses investigades, Vendrell ha expressat a més la seva "preocupació" perquè estava "sota vigilància dels serveis secrets" i volia "garantir la màxima seguretat perquè no transcendissin les relacions amb Rússia".