Xavier Vendrell (1966) va ser un dels principals impulsors que els integrants de l'organització independentista Terra Lliure abandonessin la violència i, s'integressin a l'ERC d'Àngel Colom i, després, Josep Lluís Carod-Rovira. Ell mateix va reconèixer davant el jutge Carlos Bueren, el 1992, quan va acudir de manera voluntària a declarar, haver sigut membre de la banda, entre el 1989 i el 1991, i haver comès dos atemptats, objectius que ell mateix havia triat. En seu judicial, Vendrell va afirmar haver abandonat l'organització terrorista per la caiguda del seu recolzament social i per la falta de sentit que tenien les accions violentes.

Abans, Vendrell havia ja destacat pel seu activisme independentista al Baix Llobregat, dins de l'entramat associatiu i popular.

Després de ser el pont per a la integració dels violents en les vies pacífiques, i ja dins d'ERC, Vendrell es va convertir ràpidament en l'home fort del partit. El 1996 va ser elegit secretari d'Organització, quan aquest càrrec, a les files republicanes, tenia molt més pes del que avui té.

Després d'exercir com a regidor a Sant Joan Despí, el seu municipi natal, i diputat en el Parlament, va passar a ser secretari general del conseller primer, Josep Bargalló, i, després, i breument (entre el 20 d'abril del 2006 i el 13 de maig d'aquell any), conseller de Governació. El 'no' d'ERC a l'Estatut va motivar la sortida del Govern dels republicans.

33 dies a la conselleria

En aquells només 33 dies, no obstant, ja va ser font de polèmica, quan va voler traslladar el seu saber fer com a secretari d'Organització i Finances d'ERC a l'Administració pública. En concret, es va dirigir per carta als treballadors de la conselleria (a aquells que havien entrat gràcies a la seva proximitat als republicans, tot i que no en tots els casos) per reclamar-los una part del sou, a tall de quota, per al partit.

Després de la seva sortida de la política es va dedicar a l'activitat empresarial, relacionada amb la sanitat, entre altres àmbits. I va tornar a l'activisme entre bambolines. Va ser un dels membres de l'anomenat 'sanedrí' que va assessorar el Govern de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Va tenir un paper determinant en la confecció i ocultació de les paperetes de l'1-O.