El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que investiga el presumpte tràfic d'influències realitzat pels imputats, així com el suposat desviament de fons públics per al finançament del procés i l'estructura de l'excap de l'executiu Català a Waterloo, creu que l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell impulsava la creació d'una unitat «clandestina» en els Mossos d'Esquadra sobre contraespionatge.

Xavier Vendrell i David Madí, tots dos membres de l'anomenat «estat major» de l'expresident Carles Puigdemont, van aprofitar els seus contactes amb alts càrrecs polítics per als seus negocis privats, segons els actes d'entrada i escorcoll dictats pel jutge Aguirre.

Tant Vendrell com Madí i altres set implicats en el procés obert per malversació de fons, blanqueig de capitals i tràfic d'influències van passar una segona nit a la caserna de la Guàrdia Civil.

Fonts policials afirmen que en els escorcolls s'han trobat documents claus i s'han requisat telèfons mòbils i clonat ordinadors que ara seran analitzats.