La consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que la situació actual és "molt crítica" i per això cal un "punt d'inflexió ferm" per fer abaixar unes xifres "insostenibles" de 5.000 contagis diaris que tensionen el sistema sanitari, "que no aguantarà gaire més". Ha admès que els últims dies s'ha vist una petita desacceleració en els nous casos, però "les projeccions indiquen que si no es prenen més mesures, en 15 dies hi haurà 900 pacients a l'UCI, com el març, i en menys d'un mes, 1.500 pacients a l'UCI, igual que al pic de la primera onada".

"Ho hem d'aturar, ens hem preparat com a país i com a sistema de salut, passant de 600 a 900 llits de crítics, EPI i respiradors, s'ha reforçat el rastreig i la vigilància epidemiològica, i l'atenció primària", ha dit. S'ha mostrat convençuda que les mesures tindran efecte i que es podrà abaixar la velocitat de transmissió, l'Rt, a menys d'1. També s'ha proposat arribar als 300 pacients a l'UCI, davant dels més de 400 actuals, per no haver de reprogramar altres assistències mèdiques, i a uns 1.000 positius diaris, en lloc dels 5.000 actuals, per tal de poder detectar i fer la traçabilitat de tots els casos.

"Necessitem una aturada social de país, reduir la interacció i la mobilitat, quedar-nos a casa excepte quan sigui estrictament necessari, i per això cal la col·laboració de tota la societat", ha instat Vergés.

La consellera ha explicat que els 900 llits d'UCI actuals poden arribar a 1.200 en els mateixos centres hospitalaris, però caldria reprogramar intervencions, buidar llits convencionals i desviar professionals d'altres especialitats a atendre els pacients covid. Al gener, amb els nous hospitals que s'estan construint, es podria arribar als 1.500 llits de crítics.