El coordinador de la unitat de seguiment de la COVID-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, va explicar que la Generalitat ha canviat el seguiment de contactes estrets de casos positius de coronavirus a Catalunya. Ara fa tests d'antígens en comptes de PCR i ho atribueix a una situació de mitigació franca.

Una situació de mitigació franca és aquella en què no es pot garantir la traçabilitat dels casos i els contactes per l'impacte assistencial, com en el pic de la primera onada, segons va explicar a final de setembre el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon.

La sensibilitat dels tests d'antígens és més baixa que la PCR en persones que mostren simptomatologia els primers cinc dies del quadre clínic, per la qual cosa «la millor prova continua sent la PCR», va insistir el doctor. No obstant això, va destacar que els tests d'antígens tenen «altres utilitats» en comparació amb la PCR perquè són més econòmics -4,5 euros per cada prova- i més ràpids: els resultats s'obtenen en 20 minuts.

Mendioroz va argumentar que, a causa del nombre de casos de coronavirus a Catalunya, els tests d'antígens tindran menys errors, i que quan la incidència i el nombre de contagis baixin s'hauran de tornar a fer PCRs.

Així mateix, Catalunya continuarà cribrant els contactes estrets amb proves PCR a les escoles i residències perquè, segons Mendioroz, són entorns amb menys casos i perquè en l'àmbit residencial volen tenir la proves «més fiables».«És un equilibri difícil d'entendre però és un qüestió purament tècnica de quants casos tens», va resoldre el doctor respecte al canvi d'estratègia.

Noves contractacions

A causa de l'impacte assistencial derivat de la pandèmia, ahir Vergés va constatar la necessitat de contractar estudiants d'últim any i jubilats per reforçar els hospitals.