El jutjat de vigilància penitenciària ha acordat mantenir el tercer grau de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l'exconsellera Dolors Bassa mentre el Tribunal Suprem resol el recurs presentat per la Fiscalia contra el règim de semillibertat que els va concedir la Generalitat. En dues interlocutòries, el titular del jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Barcelona descarta suspendre el tercer grau de Bassa i Forcadell, com va demanar el fiscal argumentant que així està previst de forma automàtica quan es presenta recurs d'apel·lació contra la classificació penitenciària.

A l'espera del Tribunal Suprem

El Tribunal Suprem té ara sobre la taula els recursos contra el tercer grau que la Generalitat va atorgar a mitjans del passat mes de juliol als nou líders independentistes presos: als set reclusos de Lledoners se'ls va suspendre a les dues setmanes per ordre judicial, mentre que Forcadell i Bassa el segueixen gaudint des de llavors.

En les seves actuacions, que poden ser recorregudes, el jutge de vigilància rebutja l'argument legal de la Fiscalia i opta per mantenir la semillibertat de Bassa i Forcadell, al·legant que la decisió de la Generalitat de classificar-les en tercer grau no ha estat revocada, ja que ell mateix la va avalar.

Bassa i Forcadell estan des del passat mes de juliol en semillibertat -només van a la presó a dormir, entre setmana-, perquè el jutge de vigilància número 1, de què depenen les presons de Puig de les Basses i Wad Ras en què compleixen condemna, va rebutjar suspendre'ls el tercer grau que els va concedir la Generalitat tot i els recursos presentats per la Fiscalia.

Per contra, el jutjat de vigilància que té encomanat el control de la presó de Lledoners, tot i que també ha avalat el règim de semillibertat atorgat, sí va accedir a suspendre a finals de juliol el tercer grau dels set polítics presos en aquest centre penitenciari.

Els presos de Lledoners estan a l'espera que el Suprem resolgui sobre els recursos de la Fiscalia i, mentrestant, tenen les seves sortides limitades sense el règim flexible que gaudien en segon grau gràcies l'article 100.2 del reglament penitenciari, que els permetia sortir per treballar, tenir cura de familiars i fer voluntariat.