El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va reunir dimecres per videoconferència els consellers d'Interior de Catalunya, el País Basc i Navarra, comunitats que compten amb policia autonòmica amb competències en seguretat ciutadana, per abordar els aldarulls registrats en algunes de les seves ciutats.

Una cita en què el ministre va congregar aquest dimecres, de forma telemàtica i simultània, els tres consellers per analitzar la resposta i prevenció als incidents protagonitzats per grups de persones com a protesta a les restriccions a la mobilitat decretades les últimes setmanes.

Segons va explicar ahir el coneller d'interior, Miquel Sàmper, van indicar que el modus operandi que es realitza durant aquests aldarulls «es pràcticament sempre el mateix»: «La confluència de grups no violents amb grups violents tan heterogenis i incompatibles com l'extrema dreta i l'extrema esquerra aixoplugats sota la ràbia que provoquen les mesures restrictives de la covid-19», va explicar Sàmper. El conseller va afegir que «aquest és el risc de tota manifestació mentre tinguem aquestes mesures» i per això va indicar que ahir a la tarda tenien previst fer una reunió del Cecor amb el grau de risc 3.

Crítiques

Després de les crítiques del PP dient que Interior no ha tingut previsió ni coordinació per afrontar aquestes protestes el passat cap de setmana a carrers de diverses ciutats com Madrid, Barcelona, Bilbao, Santander o Logronyo, el secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez, va argumentar que la col·laboració i el diàleg amb les delegacions del Govern i les comunitats és permanent.

El número dos va assegurar que ja els havia quedat clar que els qui protagonitzen aquests aldarulls són «grups limitats de persones». «Són criminals i no surten a defensar cap dret, sinó consignes buides per alterar l'ordre públic i causar danys», va emfatitzar el secretari d'Estat abans d'indicar que «sense restar gravetat» als fets «cal ser conscient de l'abast correcte» d'aquests incidents.