Les primeres mesures aplicades per impedir l'avanç del coronavirus s'allargaran dues setmanes més segons va assegurar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés. El dilluns ja es compliran quinze dies des de la seva aplicació i Vergés dona per feta la pròrroga del toc de queda. «Continuarà segur», va dir ahir en declaracions a Ràdio 4, alhora que va apuntar que s'allargaria quinze dies més. De la mateixa manera, va afirmar que miraran «de quina manera es prorroguen» les altres mesures.

En ser preguntada sobre la possibilitat d'una obertura parcial de la restauració, per exemple les terrasses, no ho va descartar però va alertar que «no es pot córrer». D'altra banda, va augurar un Nadal «molt complicat» pel que fa a la situació epidemiològica. En aquest sentit, va dir que els grans dinars s'hauran d'«evitar del tot» i va instar a fer trobades reduïdes i espaiades en els dies.

Inici de millora

Vergés va constatar l'inici de la millora de les dades però va apuntar que encara no han baixat ni el nombre de casos ni la pressió sanitària. Per això, va instar a «anar pas a pas» abans de plantejar-se relaxar restriccions. «Estem en el camí, però ara no és qüestió d'haver de córrer», va declarar. De fet, va afegir que això seria «contraproduent» i va apostar per mantenir les mesures per «refermar» la baixada i arribar en bones condicions a les properes setmanes i mesos. «Es baixa més lent del que es puja», va recordar. En aquest sentit, va clarificar que s'han de mantenir «un temps» totes les restriccions per poder abaixar el nombre de casos i, en conseqüència, la pressió als hospitals i l'atenció primària.

Pel que fa a les noves mesures que es podrien aplicar a Catalunya en un futur, Vergés va tornar a descartar ara per ara un confinament domiciliari perquè les mesures existents «han de ser suficients» per reduir la incidència, sempre que no s'intenti «córrer massa» en la desescalada.

Tot i això, la consellera va apuntar que amb les mesures actuals el missatge ja és de reduir la mobilitat a anar a l'escola o la feina, sempre que no es pugui teletreballar, i poca cosa més.

No tem pel col·lapse als hospitals

La consellera va assegurar també que no tem per un col·lapse als hospitals perquè s'han pres mesures restrictives, tot i que va dir que si això no s'hagués fet, la tendència era anar cap a aquesta situació. Malgrat això, va reconèixer que s'estan desprogramant activitats en alguns llocs però va mostrar-se «tranquil·la» per la situació general. Sí que va afirmar que els centres d'atenció primària (CAP) estan «desbordats», però va defensar que des de Salut estan fent i continuaran fent un pla d'enfortiment en aquest àmbit.

Un Nadal diferent

«Jo crec que patirem», va dir Vergés sobre el Nadal, pel fet que no es podrà viure la forma habitual de retrobament familiar i grans dinars i sopars. Tot i això, va afegir que si s'aconsegueix reduir el nombre de casos diaris, ha de ser possible que la gent visqui el Nadal aplicant les eines de què disposa. En aquest sentit, va parlar de «triar bé en quin moment» es veu a cada familiar, no encadenar moltes trobades i apostar per veure una part de la família uns dies i «esperar uns dies per veure l'altra part de la família». Vergés va dir que el millor és fer trobades el més reduïdes possibles, tot i que no va concretar si es mantindran les limitacions a sis persones, ja que va dir que «no necessàriament importa el número exacte».