Bona notícia per a la lluita contra la pandèmia del coronavirus. Ahir les farmacèutiques Pfizer i Biontech (amb seu als Estats Units i a Alemanya) van avançar-se a Moderna Inc. i AstraZeneca Plc en la cursa per la vacuna de la covid. Les vacunes produïdes per Pfizer i Biontech han demostrat tenir una eficàcia de més del 90% en els assajos clínics a gran escala, segons van anunciar ahir les farmacèutiques.

Així, la seva candidata a vacuna basada en ARNm, BNT162b2 contra el SARS-CoV-2 ha demostrat la seva eficàcia contra el coronavirus en participants sense evidència prèvia d'infecció, segons la primera anàlisi d'eficàcia provisional realitzada el 8 de novembre. Es calcula que a finals d'any es podrien distribuir 50 milions de dosis, que es divideix en dues injeccions, i podria subministrar-se a 20 milions de persones.

Mentre les proves en humans continuen el seu curs, els resultats preliminars indiquen que la vacuna protegeix de la covid-19 en la majoria dels casos set dies després de la segona dosi. Pfizer i Biontech esperen demostrar la seguretat de la vacuna durant la tercera setmana de novembre. Si constaten que no té riscos per la salut, llavors demanaran l'autorització dels reguladors per comercialitzar la vacuna de manera urgent. «Estem assolint una fita important en el nostre programa de desenvolupament de vacunes en el moment en què el món més ho necessita», va celebrar el director general de Pfizer, Albert Bourla.

Segons Pfizer i Biontech, un comitè independent va concloure que la seva vacuna és efectiva en un 90% dels casos 28 dies després de l'inici de la vacunació, que consisteix en dues dosis. Tot i això recorden que el percentatge podria canviar un cop finalitzin els assajos clínics. Pfizer i Biontech van començar a finals de juliol i les proves van ser realitzades a un total de 43.538 participants, i l'anàlisi ha avaluat 94 casos confirmats de covid-19 en participants de l'assaig.

Les reaccions

El director de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, va celebrar ahir les «encoratjadores» notícies de la vacuna de Pfizer i Biontech.«El món està experimentant una innovació i col·laboració científica sense precedents per posar fi a la pandèmia», va assenyalar Adhanom en una publicació en el seu compte de Twitter. Després de l'anunci de Pfizer i Biontech, Adhanom va saludar tots els científics del món que estan desenvolupant noves eines «segures i eficaces» per vèncer la covid-19.

D'altra banda, el president dels Estats Units, Donald Trump, també va aplaudir l'anunci de Pfizer i Biontech sobre l'eficàcia de la vacuna. «Quina gran notícia!», va destacar, vinculant la informació amb la pujada de les bosses a tot el món.

Adquirir la vacuna

Pel que fa a l'adquisició de la vacuna, si finalment el comitè independent no detectés cap problema en l'última fase de la vacuna, la Comissió Europea ja ha afirmat que signarà «aviat» el contracte amb les companyies farmacèutiques Pfizer i Bionech per adquirir fins a 300 milions de dosis de la seva vacuna contra la covid-19. Així ho va assegurar la cap de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen, en un missatge que va compartir a Twitter. «Gran notícia de Pfizer i Biontech sobre els bons resultats del seu últim assaig clínic per a una vacuna contra la covid-19. La ciència europea funciona», va escriure.

L'alemanya va detallar a més que Brussel·les signarà «aviat» un contracte amb totes dues signatures en virtut del qual reservarà fins a 300 milions de vacunes per als Estats membres. «Protegim-nos els uns als altres mentrestant», va subratllar.