El judici pels atemptats gihadistes del 17 i 18 d'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils ha començat aquest dimarts al matí a l'Audiència Nacional, a la seu de San Fernando de Henares, davant d'una important expectació mediàtica. Hi ha tres acusats que s'enfronten a penes d'entre 8 i 41 anys de presó, demanades per la fiscalia, i a penes superiors sol·licitades per acusacions particulars. El judici durarà almenys fins a mitjans de desembre.

Dos dels tres acusats de pertànyer a la cèl·lula gihadista que va atemptar a Catalunya el 17 d'agost del 2017 i que va deixar 16 morts i centenars de ferits a Barcelona i Cambrils (Tarragona) s'han negat a respondre les preguntes de la Fiscalia i no han reconegut els fets pels quals els demanen fins a 36 anys de presó.

Després de la declaració de Mohamed Houli Chemlal --que s'ha acollit al seu dret de no declarar, però ha dit que es ratifica en tot el que ha dit durant la instrucció i que "se'n penedeix"--, ha estat el torn de Driss Oukabir i Saïd Ben Iazza, que només han respost a les preguntes de les seves defenses des d'un habitacle de vidre. Així ho ha manifestat Oukabir després de la primera pregunta del fiscal Miguel Ángel Carballo.

Així, en resposta al seu advocat Luis Álvarez Collado --que ha aconseguit que el canviessin de lloc després de queixar-se quan ha començat el judici que renunciaria a la defensa si el mantenien assegut darrere les acusacions--, ha afirmat que no era una persona "ni religiosa ni practicant".

En aquest sentit, ha negat cap relació amb l'imam de Ripoll (Barcelona) Abdelbaki es-Satty, considerat el líder de la cèl·lula gihadista que va atemptar l'agost del 2017 i que va morir en l'explosió d'un habitatge a Alcanar (Tarragona) on es preparaven els explosius per atacar.

"Sortir de festa, consumir drogues i anar amb noies de companyia"

"No he estat mai a Alcanar, ni sabia de l'existència d'Alcanar ni res d'això", ha dit. "No anava a la mesquita. La meva vida era la d'aquí, sortir de festa, consumia drogues, cocaïna, haixix, anar amb noies de companyia", ha afegit, i ha assenyalat que ni tan sols tenia gel·laba.

Per continuar negant els fets d'acusació que exposa la Fiscalia en l'escrit provisional de qualificació, Driss Oukabir ha dit que tenia una relació "normal" amb el seu germà Moussa, un dels membres de la cèl·lula terrorista que els Mossos d'Esquadra van abatre el dia dels atemptats, però que els darrers mesos "no el va veure gaire".

A Oukabir, per a qui la Fiscalia sol·licita 36 anys de presó per pertinença a organització terrorista, tinença, dipòsit i fabricació d'explosius, i conspiració per cometre estralls terroristes, se'l relaciona amb el lloguer de la furgoneta que després es va utilitzar per a l'atropellament a la Rambla de Barcelona.

Sobre aquest fet, ha assenyalat que va llogar el vehicle perquè el seu germà, Mohamed Hichamy i Younes Abouyaaqoub --també abatuts el dia dels atemptats-- li van dir que era per fer una mudança, perquè no eren majors d'edat.

Així, s'ha desmarcat de la tesi de la Fiscalia, que en el seu escrit d'acusació situa Driss Oukabir "plenament assentat" en la cèl·lula terrorista en la qual es va integrar "a mitjan 2017". A més, subratlla que estava "aïllat del seu entorn habitual i disposat a acomplir les seves finalitats", la qual cosa es demostra amb la seva participació en el "trasllat de substàncies explosives" des de l'habitatge de l'imam fins a Alcanar (Tarragona) i amb el lloguer de furgonetes.

En "xoc" quan es va assabentar dels atemptats

Quan el seu advocat li ha preguntat si el seu viatge al Marroc tenia relació amb la seva radicalització, Oukabir, que ha dit que va estar en "xoc" quan es va assabentar dels atemptats, ha negat aquest extrem i ha explicat que se'n va anar per "desconnectar" perquè tenia una ordre d'allunyament de la seva parella després d'"una discussió molt forta".

La declaració del tercer acusat, Saïd Ben Iazza, ha estat més breu, perquè només ha declarat que coneix els membres de la cèl·lula gihadista perquè eren "clients" de la seva botiga, però que no li van comentar mai les seves intencions d'atemptar a Barcelona.

A més, ha negat tenir cap contacte amb l'imam Abdelbaki es-Satty ni amb Alcanar. Sobre per què va deixar a Younes Abouyaaqoub una furgoneta que era propietat del seu oncle, ha explicat que li van comentar que volien "transportar productes de neteja".

La Fiscalia demana per a Saïd Ben Iazza --que va ser arrestat a Castelló un mes després dels atemptats-- 8 anys per col·laboració amb la cèl·lula per deixar el vehicle "sabent que s'utilitzaria per adquirir i transportar productes químics", i també per deixar la seva documentació personal per ocultar la veritable identitat del comprador dels productes químics i ajudar la cèl·lula gihadista a materialitzar "les seves finalitats si aconseguia els precursors necessaris per elaborar substàncies explosives".