Catalunya va sumar 3.022 nous contagis de coronavirus i 109 morts més, tot i que segueix caient a poc a poc la velocitat de transmissió del virus (Rt), que ahir es va situar en 0,90, dues centèsimes menys que dilluns.

Segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Departament de Salut, el nombre de persones malaltes de coronavirus que estan hospitalitzades són 2.737, un total de 56 menys que dilluns, tot i que van augmentar els pacients greus que estan a l'UCI, 591, tretze més que el dia abans.

El nombre de morts des de l'inici de la pandèmia és ja de 14.740 persones a Catalunya, 109 d'elles reportades en les últimes 24 hores, en un continu en el qual segueixen incrementant-se els morts diaris per la malaltia.

D'altra banda, la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt), que indica l'evolució de la pandèmia, va disminuir per tretzè dia consecutiu a Catalunya, però ho fa a un ritme tan lent que, segons els experts, almenys es trigarà un mes més a baixar dels 1.000 contagiats diaris i dels 300 ingressats a les UCIs.

Els epidemiòlegs destaquen la importància de mantenir per sota d'1 la Rt i anar disminuint aquest indicador de mica en mica perquè a poc a poc això incideixi en un menor nombre de contagis, menys hospitalitzats, que baixin els pacients greus i finalment que això es noti en un descens de la mortalitat.

L'índex que va tornar a registrar un descens significatiu és el del risc de rebrot (EPG), que mesura el creixement potencial de l'epidèmia, que va baixar 37 punts i es va situar en 633, tot i que encara segueix sent un risc extrem. El nombre total de contagiats a Catalunya des de l'inici de la pandèmia ja ha superat els 300.000 infectats i puja a 302.968, dels quals 3.022 han estat diagnosticats des de dilluns, gairebé 2.000 menys que la mitjana de les setmanes anteriors. La incidència acumulada de casos en els darrers 14 dies (IA14) va tornar a baixar per tercer dia consecutiu i es va situar en 736,84 casos per cada 100.000 habitants, 26 casos menys que dilluns.

També indica que la pandèmia segueix retrocedint a Catalunya el fet que segueix disminuint a poc a poc el percentatge de positivitat, que ha caigut fins al 10,77% de les proves practicades, quan fa una setmana estava per sobre del 12,7%, encara que puja l'edat mitjana dels infectats, que ja supera els 40,4 anys.

Per comarques, només quatre ja superen els 1.000 punts en l'índex de risc de rebrot (EPG), que mesura el potencial expansiu de l'epidèmia, i són: la Segarra (1.306), Osona (1.223), el Berguedà (1.210), i la Cerdanya (1.025), tots amb una lleugera millora respecte a dilluns.

Brots a Terres de l'Ebre

D'altra banda, el Departament de Salut ha informat de sis brots de coronavirus amb 174 positius a residències de gent gran de les Terres de l'Ebre, entre usuaris i treballadors, amb nou hospitalitzats. En concret, a la residència Vima, de Sant Carles de la Ràpita, hi ha 55 usuaris i 18 treballadors positius. A la residència Sant Miquel Arcàngel, de Tortosa, hi ha 38 usuaris i 11 treballadors. A la residència l'Onada, de Gandesa, hi ha 19 usuaris i 8 treballadors afectats. A la Natzaret, de Móra d'Ebre, hi ha 14 usuaris i 10 treballadors. A la Santa Creu, a Jesús, hi ha un usuari infectat. A banda, s'espera que aquesta setmana puguin tornar a la llar l'Àngel d'Amposta els usuaris traslladats a una altra ubicació mentre esperen els resultats de les proves PCR.

S'ha sectoritzat cada equipament per diferenciar zones covid i zones no covid.