Diverses associacions de familiars d'usuaris de geriàtrics de Catalunya han exigit que s'investigui «qui va denegar» les hospitalitzacions als residents durant els pitjors moments de la pandèmia del coronavirus.

Així ho va expressar la coordinadora del Col·lectiu Residències 5+1, María José Carcelén, que va intervenir com a testimoni en la comissió d'investigació del Parlament sobre la gestió de les residències. «No acceptar els residents als hospitals era una condemna de mort», va afirmar Carcelén, que va assegurar que les residències no estaven preparades per atendre mèdicament els usuaris i que no disposaven de personal ni de prou espai.

«Aquesta falta d'accés als hospitals la van patir els que tenien símptomes de coronavirus i els que tenien altres malalties. Durant setmanes no se'ls va derivar als hospitals, no sabem si perquè no es va demanar o perquè es va demanar i es va denegar. Tampoc no sabem qui ho va denegar», va declarar Carcelén.

També van criticar que les decisions es van prendre «sense tenir en compte l'opinió de les famílies». «A la gent gran se'ls ha tractat com mobles vells». «Les respostes són poc convincents», van concloure.

Canvi de model

Per tot això, les entitats de familiars d'usuaris de residències han exigit un «canvi de model» en la gestió dels centres per a la gent gran. «El que ha fet la pandèmia és treure de sota l'estora el que ja hi havia», va dir María José Carcelén. També va assegurar que actualment les residències disposen d'entre un 15 i un 20% menys de personal respecte al març, segons les dades de la patronal, ja que el personal sanitari s'està traslladant cap als hospitals. «El sector pateix un abandonament sistemàtic», va criticar. En aquesta línia, va demanar més atenció sanitària i la contractació de més professionals.