La conselleria d'Empresa planteja una desescalada per fases amb diversos nivells amb colors similars al d'un semàfor que permetria reobrir aviat les terrasses al 50% per oferir dinars entre les 13 hores i les 16 hores, segons un document avançat per 'El Nacional' i al qual ha tingut accés l'ACN. El pla, inspirat en el d'altres països europeus com el d'Irlanda, situa el moment actual de la pandèmia en un 'nivell 4' de color vermell, i preveu els diversos escenaris per a la restauració, el comerç, les grans superfícies, els mercats ambulants o els serveis de contacte com l'estètica, reduint les restriccions a mesura que la situació epidemiològica millora. La proposta d'Empresa és que aquest divendres es passi a fase 3b, de color taronja fort.

La proposta de la conselleria que dirigeix Ramon Tremosa ha estat treballada amb els sectors econòmics, i ara és sobre la taula del Procicat.

En concret, es plantegen cinc nivells de desescalada: del nivell 4, equivalent a la situació actual, fins a un nivell 1, de color verd -amb un nivell tres per duplicat (3a i un 3b) per permetre certa flexibilització de l'activitat fins i tot en escenaris complexos epidemiològicament.

És precisament el nivell 3b el que l'equip de Tremosa proposa que s'activi a partir d'ara. En aquest escenari, a banda dels dinars en terrasses per a la restauració, es permetria la reobertura dels centres comercials, però limitant l'aforament al 30% dins de les botigues i al 20% en les zones comunes. En el cas dels serveis com els d'estètica, podrien reobrir però només amb cita prèvia, i establint un sistema d'un sol client per cada prestador de servei. Al comerç generalista, en aquesta fase es mantindria la reducció actual de l'aforament al 30%, així com en els mercats ambulants.

Al nivell 3a, el comerç, les grans superfícies i els mercats ambulants ja podrien obrir al 50% de l'aforament, mentre que la restauració hauria de treballar amb un 30% de l'aforament a l'interior i un 50% a les terrasses. La barra seguiria tancada i hi hauria un horari de tancament límit -previsiblement marcat pel toc de queda. L'estètica i altres sectors de contacte personal proper podrien obrir al 50%.

En el següent nivell de desescalada, el segon, marcat de color groc, el comerç ja no tindria restriccions d'aforament, però els centres comercials sí: haurien de garantir un màxim del 75% de la gent permesa a l'interior. Els mercats ambulants també tindrien un 75% de l'aforament, igual que els centres d'estètica, mentre que bars i restaurants podrien obrir al 50% a l'interior i al 75% a les terrasses, mantenint encara les barres suspeses i un horari màxim d'obertura.

A l'últim nivell de desescalada, el nivell 1, de color verd, totes les empreses i sectors podrien obrir sense restriccions d'aforament però sempre complint amb les mesures de seguretat personal com la higiene, l'ús de mascaretes o el manteniment de distàncies de seguretat.