El Govern s'inclina per prorrogar les restriccions aplicades per contenir la pandèmia aquest divendres i per un temps que, això sí, podria reduir-se a una setmana, en comptes de les dues habituals, si la pandèmia continua a la baixa. Per tant, continuaran vigents els tancaments perimetrals de Catalunya i els municipis en cap de setmana i, sobretot, les restriccions que s'apliquen al gremi d'hostaleria. Per molt impopulars que siguin, que ho són. Sí que es podria flexibilitzar, no obstant això, la normativa sobre els comerços. «S'estan estudiant aquells sectors que no suposen tants riscos» respecte a l'hostaleria, assenyala una font de l'Executiu.

No obstant això, els bars i restaurants podrien obrir en set dies si la pressió assistencial en les unitats de cures intensives (UCIs) es relaxa. Actualment hi ha 597 pacients a les UCIs de tot Catalunya i Salut s'havia fixat baixar als 300 per començar a desescalar. No sembla fàcil arribar a aquesta xifra en una setmana, però cal veure si l'aixecament de les mesures en la restauració i hostaleria, molt colpejades per la crisi econòmica, es produirà abans.

D'altra banda, abans que baixi la pressió assistencial a les UCIs haurà de fer-ho, en primer lloc, la velocitat de contagi del virus (o Rt), que haurà d'arribar als 0,80 punts (actualment està en 0,88). I, després, els nous positius diaris, que haurien de rondar els 1.000 (aquest dimecres n'hi ha hagut 2.997). Velocitat de contagi, casos positius diaris i UCIs són els tres indicadors que s'havia marcat Salut per iniciar la desescalada, que es preveu més lenta que la de juny.

«No som tontos, sabem que hi ha unes eleccions a la cantonada», pondera una veu de l'executiu català, «però les xifres han de baixar encara més si no es vol que en un mes o mes i mig es col·lapsin les UCIs». Això implicaria que els malalts «comuns» tindrien dificultats per ser atesos com cal i s'elevaria una mortalitat no esperada».

Les dades de l'11 de novembre apunten a un augment de sis persones a les UCIs, senyal que la tendència encara segueix a l'alça, que dibuixen una lleu ombra en la millora generalitzada dels paràmetres. Així, per exemple, la taxa de transmissió es manté per sota de l'1, en concret 0,88, i l'índex de rebrot prossegueix la seva desescalada fins als 633 punts, llunyíssim, encara, del llindar de perill, emplaçat en els 100.

«Ningú ho fa per gust. Hi ha importants càrrecs del Govern i dels partits els negocis familiars dels quals s'ancoren als sectors afectats, però les xifres continuen altes. No és una tírria al sector d'aquest Govern, com demostra el fet que al Regne Unit, a França i a Itàlia, a partir de les 18.00 hores, els bars i restaurants estan tancats». Això es deu al fet que en aquests establiments «es produeix una enorme mobilitat i molt contacte entre gent de 'bombolles' diferents», puntualitza aquesta veu, que recorda que en cap moment s'ha posat en dubte la tasca preventiva dels locals. És la mobilitat el que preocupa.

Passats aquests 15 dies, és a dir, a final de mes, «s'haurà d'estudiar molt bé com es flexibilitzen les mesures, per evitar col·lapses sanitaris. No podem tornar a derivar especialistes mèdics (traumatòlegs, uròlegs...) a atendre UCIs, perquè no és eficient. Són àmbits diferents».

La primera mesura de flexibilització, assenyalen fonts del Govern, podria ser una reobertura controlada de les terrasses, per allò de tenir a favor que són a l'aire lliure. De fet, Empresa ahir va proposar que bars i restaurants reobrissin les terrasses entre les 13.00 i les 16.00 hores.