El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, va alertar ahir que el toc de queda nocturn «ha vingut per quedar-se bastant temps». En roda de premsa, el conseller va argumentar que és una restricció que «no afecta» la ciutadania de la mateixa manera que la resta de mesures plantejades pel Govern i va demanar que la gent «s'acostumi» a la limitació. Per això, el toc de queda nocturn de 10 de la nit a 6 de la matinada és una de les restriccions que el Govern ha decidit prorrogar durant deu dies, fins al 23 de novembre, juntament amb el confinament perimetral de Catalunya i els confinaments municipals de cap de setmana de 6 de la matinada de divendres i a 6 de la matinada de dilluns.

Pel que fa als confinaments de cap de setmana, el conseller va explicar que es plantejaran que els puguin passar a ser de territoris supramunicipals -com les comarques o les regions sanitàries- d'aquí a 10 dies sempre que els criteris «purament mèdics» ho aconsellin. També va preveure que s'allargui en el temps l'obligatorietat de portar mascareta o la necessitat de mantenir una distància social, que va qualificar de «mesures estructurals». El subdirector general de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, va apuntar que cal «canviar les pautes socials i com tenim les interaccions» i va demanar «interioritzar el canvi d'hàbits». A més, va voler posar el focus en la importància de la ventilació als espais tancats i mantenir les relacions socials dins del cercle habitual.

Denúncies

D'altra banda, Sàmper va detallar que durant la nit del dimecres els Mossos van aixecar 62 actes per incompliment de les restriccions i va remarcar que va ser la primera nit que no va haver de tancar-se cap establiment. El conseller va apuntar que des del 16 d'octubre els Mossos han fet 10.449 denúncies mentre que les policies locals n'han fet 13.575. Pel que fa al cas concret d'establiments, des del 16 d'octubre s'ha denunciat 149 locals per part dels Mossos i 331 per part de policies locals. El conseller d'Interior va destacar «la gran coordinació» dels dos cossos policials.