A una setmana que la Generalitat iniciï la desescalada després de les restriccions aplicades en les últimes setmanes, el risc de rebrot del coronavirus (EPG) a Catalunya ha baixat dels 500 punts per primera vegada des de mitjans d'octubre, quan es van començar a aplicar aquestes mesures. Segons les dades actualitzades ahir per la Generalitat, aquest indicador que mesura el creixement potencial de l'epidèmia ha caigut al nivell previ al del tancament de bars i restaurants, decretat el passat 14 d'octubre. L'EPG s'ha situat en els 476, quan a la fi del mes passat va arribar a 990.

En paral·lel, la velocitat de transmissió de virus (Rt), que indica l'evolució de la pandèmia, ha caigut tres centèsimes i se situa en el 0,8, després d'acumular divuit dies seguits de reducció, un dels requisits previstos per la Generalitat per a la desescalada.

La millora d'aquests indicadors es produeix una setmana abans que venci la pròrroga, el pròxim 23 de novembre, de les restriccions vigents a Catalunya; entre elles, a més del tancament de la restauració i de la cultura, el confinament municipal durant els caps de setmana.

Desescalada gradual

No obstant això, la Generalitat ha avisat que aquesta desescalada serà gradual, en funció de l'evolució per territoris, i que algunes de les restriccions, com el toc de queda nocturn, es podrien prolongar encara uns mesos més. I és que, malgrat tot, la xifra de positius per PCR o test d'antígens segueix pujant -en les últimes hores s'han notificat 1.768 nous casos, fins a un total de 287.270-, mentre que també s'han registrat 67 nous morts, amb el que, des del seu inici, la pandèmia ja ha provocat 15.080 morts a Catalunya.

Paral·lelament, en les últimes hores s'han notificat 58 nous ingressos hospitalaris, fins als 2.524, tot i que hi ha tres pacients menys a l'UCI, amb 580.

Reobertura d'espais culturals

En aquest context, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, reconeixia ahir que alguns teatres, sales de cinema o de concerts no podran obrir automàticament en els primers dies de la desescalada de les restriccions pel coronavirus, a la vegada que reiterava que ella no hagués tancat tots els locals culturals. Ponsa, en una entrevista a RAC1, comentava que l'obertura d'aquests locals és complexa i que «no es fa d'un dia per l'altre», ja que depèn entre altres coses de la contractació d'espectacles i pel·lícules. «No dic que sigui inviable», afirmava la consellera, que no obstant això ha reconegut la complexitat que implica l'obertura d'aquests locals si no es programa amb anticipació.

També puntualitzava que fins que no hi hagi una reunió del Govern no confirmarà res sobre la data de reobertura dels espais culturals i reconeixia que «pot ser» que es precipités en anunciar que amb una velocitat de reproducció de virus de 0,9 -ara és del 0,8- la cultura podria reobrir. «S'ha de ser més prudent», va admetre, al mateix temps que avançava que s'està treballant perquè la cultura pugui ser una excepció en el confinament municipal de cap de setmana.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una entrevista a Catalunya Ràdio, preguntada sobre el fet que aquesta desescalada progressiva s'iniciï amb les activitats que comportin menys risc, probablement obrint les terrasses dels bars i restaurants, era contundent: «Em sap greu dir-ho així, però el mateix Govern sap que això no té cap sentit i que s'ha de revisar».

Colau demanava a la Generalitat que «sigui clara» i ofereixi un «horitzó realista», perquè «si és només a l'aire lliure, no és reobertura», i això genera una «angoixa afegida» als sectors afectats, que «han de poder planificar i saber si el 23 reobren o no».

Per a ella, «el realista» seria que, si les dades estan en efecte millorant, «es digués orientativament que es pot obrir al 40% o 50% d'aforament, amb totes les mesures i revisant protocols si han de ser més estrictes». «El que no pot ser és que des de la Generalitat es digui una cosa que tots sabem que no és veritat, perquè el 23 (de novembre) dir que s'obre a l'aire lliure vol dir que no s'obre. I això incendia als sectors en una situació límit», ha insistit.

Mentre els locals segueixen tancats, Catalunya ha afrontat el seu tercer cap de setmana amb confinament municipal, en què el bon temps ha permès tornar a veure imatges de gent passejant per la muntanya, les ciutats o la platja, així com una nova protesta, que ha reunit centenars de responsables de negocis de la restauració i la cultura a Sitges.