L'exvicepresident del govern espanyol durant l'etapa socialista de Felipe González, Alfonso Guerra, ha afirmat que el castellà pateix un "arraconament" a Catalunya i ha criticat que s'hagi eliminat de la 'Llei Celaá' la consideració de llengua vehicular del castellà. "Serà tractat com a llengua estrangera", ha dit aquest dilluns al matí en una entrevista a 'TVE'. Guerra ha assegurat que els "nacionalistes" catalans "persegueixen" el castellà a Catalunya i ho ha comparat a la persecució del català durant el règim franquista. Guerra ha acusat la Generalitat de tenir "trets d'autoritarisme".

Guerra ha denunciat que amb la introducció de l'esmena sobre la llengua vehicular pactada entre ERC, Podem i PSOE es treu a les famílies la capacitat d'anar als tribunals per exigir el dret a una educació en castellà.

L'exvicepresident també ha carregat contra el suport d'EH Bildu als pressupostos generals de l'Estat i la coalició dels socialistes amb Unides Podem. "Sostenir una aliança amb Bildu, nacionalistes i Podem crec que no és una tasca democràtica", ha afirmat.

Segons Guerra, l'aliança amb Unides Podem "no és natural" i ha opinat que els ministres que van acusar el cap d'Estat de "maniobres greus", "no haurien d'haver durat ni cinc minuts".

Mena demana al PSC que es desmarqui de les declaracions de Guerra

El diputat d'En Comú Podem al Congrés, Joan Mena, ha demanat al PSC.

"No ens sorprenen les seves paraules" ha assegurat Mena, tot i això, ha demanat als socialistes que les desmenteixin. "No podríem entendre un silenci còmplice" ha dit.

El PSC es desmarca de les declaracions

La viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, s'ha desmarcat aquest dilluns de les declaracions de l'exvicepresident del govern espanyol. Granados ha remarcat que Guerra "va ser un dirigent del PSOE" i que "ara mateix no ho és".

Li ha recomanat "que llegeixi els textos que estan ara al Congrés" perquè la normativa "estableix el respecte a la Constitució i l'Estatut i garanteix el ple domini de les dues llengües".