El sector de la restauració de Catalunya ha presentat un pla per a la seva reobertura, consensuat amb la Conselleria d'Empresa, la primera fase començaria dilluns que ve, amb una obertura del 30% de l'aforament interior, del 50% si es poden mantenir la distància de dos metres entre les taules.

La proposta inclouria, en aquesta primera fase, que aniria del 23 de novembre al 8 de desembre, la reobertura del 100% de les terrasses, sempre que es pugui mantenir les distàncies de seguretat, la utilització de la mascareta entre plat i plat, ventilació i les mesures d'higiene recomanades, a més que l'horari d'obertura s'allargaria fins a les 23:00 hores i el màxim de persones a cada taula sigui de sis.

Tot el sector de la restauració català s'ha reunit aquest dimarts en un acte unitari per reclamar l'obertura dels locals, ajudes i condonació d'impostos, alhora que han presentat aquest pla de desescalada que, segons han explicat, han consensuat amb la Conselleria d'Empresa i han reclamat com a interlocutor el conseller Ramon Tremosa.

Els restauradors han rebutjat de ple una eventual proposta de la Generalitat d'obrir bars i restaurants fins a les 5 de la tarda amb un aforament del 30% a terrasses i interior i han criticat "que aquí no hi ha Govern, sinó dos partits que governen i cada un tira per la seva banda", segons el president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero.

La segona fase, que aniria del 9 de desembre al 6 de gener, inclou un aforament interior del 50% i fins al 75%, si les distàncies entre taules ho permeten, amb les mateixes mesures de ventilació i higiene anteriors, l'obertura permesa fins la 01.00 hores i amb un màxim de 10 persones per taula.

La fase 3 entraria en funcionament a partir del dia 7 de gener i ja inclouria un aforament sense restriccions, amb ventilació i amb les mesures d'higiene establertes.

Al mateix temps, el Departament de Salut ha proposat que l'inici de la desescalada de la segona onada de Covid comenci amb una obertura al 30% de l'aforament de bars i restaurants.

Per això, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha lamentat que Empresa i Salut no es posin d'acord i ha dit que "és greu que no es parlin entre ells", alhora que ha demanat que el Govern sigui més proper amb l'empresariat.

Ha lamentat el tancament de 19.000 empreses des que va començar la crisi del coronavirus a Catalunya i ha demanat un pla de rescat per al sector de la restauració, la cultura, l'esport i les empreses dedicades a organitzar esdeveniments i ajudes directes, com s'ha fet a Àustria o Alemanya, on el govern han donat entre el 75% i el 80% de la facturació perduda.

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, ha qualificat d'"insostenible" la situació del sector a Catalunya, amb més de 40.000 establiments i 210.000 treballadors.

En el manifest que ha llegit, el sector ha demanat la creació d'una comissió de treball i seguiment amb el Procicat fins que acabi la pandèmia i que s'hi inclogui les Conselleries d'Economia i Empresa, així com que el conseller d'Empresa en sigui l'interlocutor.

El president de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la província de Tarragona, Francesc Pintat de Aizpuru, ha demanat que es trobi un "equilibri" entre salut i economia i ha dit que no poden deixar de mirar com ho estan fent altres comunitats autònomes, per la qual cosa ha demanat al Govern que rectifiqui "sense por" per acabar amb la situació a la qual han portat tantes famílies.

Antonio Escudero també ha demanat que l'Estat i la Generalitat impulsen ajudes i la condonació d'impostos municipals i estatals fins que es recuperi l'activitat turística, donada la importància que té per a la restauració.

A més ha criticat la consellera de Salut, Alba Vergés, i ha assegurat que, davant les propostes del sector, la conselleria no ha fet cap tipus de negociació i ha dit que la Generalitat "està anant a cegues".

El president del Gremi de Restauració de Barcelona, Pere Chías, ha afirmat que el sector necessita també treballar a la nit i ha proposat que, si cal, "fem horari europeu" i avancem l'hora del sopar.

A més creu que obrir només les terrasses és una cosa "inassumible", entre d'altres coses, perquè hi ha molts establiments que no en tenen.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus