La Fundació ”la Caixa”, presidida per Isidre Fainé, anuncia la creació d’una nova convocatòria per impulsar projectes socials a Catalunya en el context actual d’emergència sanitària i social, amb una dotació de 5 milions d’euros. L’objectiu de la Convocatòria Catalunya 2020, que reformula els ajuts socials de l’antic conveni amb la Generalitat de Catalunya, és promoure iniciatives orientades a millorar la qualitat de vida i a fomentar la igualtat d’oportunitats de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

Amb aquesta nova convocatòria, el Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials, de la Fundació ”la Caixa”, reforça el seu suport a les entitats que treballen per millorar la situació de les persones afectades especialment per les conseqüències de la crisi derivada de la COVID-19.

“El nostre compromís és més ferm que mai. Redoblem la nostra implicació amb la societat catalana, les entitats i els col·lectius més vulnerables obrint una nova convocatòria d’ajuts per donar resposta a la situació d’emergència social, conseqüència de la crisi generada pel coronavirus”, ha expressat el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila.

La Convocatòria Catalunya 2020 contempla sis àmbits d’actuació:

  • Persones grans i reptes derivats de l’envelliment
  • Discapacitat i salut mental
  • Humanització de la salut
  • Inserció sociolaboral
  • Lluita contra la pobresa en l’àmbit familiar i contra l’exclusió social (inclou les activitats culturals per a la inclusió social)
  • Interculturalitat i acció social

Les entitats socials de Catalunya que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones en situació vulnerable poden presentar els seus projectes a la convocatòria des del 24 de novembre fins al 16 de desembre.

Alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, la convocatòria donarà suport a projectes que responguin a les necessitats i als reptes de la societat, que són principalment els següents: fi de la pobresa, salut i benestar, treball digne, creixement econòmic, reducció de desigualtats i aliances per aconseguir els objectius. Es valoraran els projectes que donin resposta a alguna de les línies prioritàries especificades en cada àmbit:

Persones grans i reptes derivats de l’envelliment

Promoció de l’autonomia personal; prevenció de la fragilitat i els seus efectes; prevenció de situacions d’aïllament i de soledat no desitjada des d’una perspectiva personal, familiar, social i comunitària, i detecció i intervenció en situacions de vulnerabilitat.

Discapacitat i salut mental

Promoció de l’autonomia personal de les persones amb discapacitat o trastorn mental i suport a les activitats de la vida diària; suport psicosocial d’aquestes persones en el seu entorn familiar i relacional, com també recursos residencials temporals, per millorar l’accessibilitat universal (física, social i cognitiva).

Humanització de la salut

Promoció de les àrees d’atenció sociosanitària per a la millora de la qualitat de vida de les persones en situació de cronicitat i dels seus familiars, l’atenció pal·liativa i el desenvolupament d’entorns que facilitin la humanització de la salut, incloent-hi projectes d’allotjament temporal per a persones malaltes o els seus familiars desplaçats de la seva residència habitual, en un context d’ingrés o de tractament hospitalari.

Lluita contra la pobresa en l’àmbit familiar i contra l’exclusió social (inclou les activitats culturals per a la inclusió social)

Promoció del desenvolupament educatiu i social d’infants i joves, com també de la igualtat d’oportunitats per a persones en situació vulnerable i de pobresa.

Inserció sociolaboral

Impuls a la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat, millora de l’ocupabilitat i creació de llocs de treball.

Interculturalitat i acció social

Promoció de la convivència ciutadana de cultures diferents en espais comuns per fomentar la participació social, l’enfortiment de les comunitats, la prevenció de la violència i la mediació.