Després de les diverses especulacions que han anat fent els dirigents polítics de com es realitzaria la vacunació contra la covid-19, finalment ahir, a la reunió de Consell de Ministres, el Govern espanyol va anunciar l'aprovació del pla nacional de vacunació. Per fer-ho, s'han establert 18 grups poblacionals priotitaris en funció de la mortalitat, l'exposició a la malaltia, l'impacte socioeconòmic i la transmissió de la malaltia.

L'estratègia de vacunació es dividirà en tres etapes, amb inici de la primera al gener de l'any vinent. En aquesta, s'immunitzarà a residents i personal sanitari i sociosanitari de residències de gent gran i de persones amb discapacitat. Incloent en aquest tram, que s'allargarà fins al març, la vacunació també a la resta de personal sanitari i a persones dependents no institucionalitzades. Es tracta d'uns 2,5 milions de persones de l'Estat espanyol.

La segona etapa de vacunació, entre el març i el juny, incrementarà progressivament les persones que seran vacunades i en la tercera etapa, a partir del juny, la previsió del govern espanyol és vacunar de forma generalitxada. Ho va explicar en roda de premsa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que va aclarar que la vacuna serà «gratuïta» i d'entrada, no serà obligatòria.

Vacuna pel 100% de la població

Per tal de poder arribar a tothom, es contarà amb 13.000 punts de vacunació situats als Centres d'Assistència Primària i altres centres sanitaris espanyols. El Govern considera que el Sistema Nacional de Salut està preparat per aconseguir aquest objectiu, ja que cada any es vacunen a Espanya contra la grip més de 14 millions de persones.

Pel que fa a les dosis de vacuna que aribaran a Espanya, Illa va assegurar que «n'hi haurà per vacunar al 100% de la població», i va remarcatrque l'estratègia de vacunació és un «document viu» que s'anirà actualitzant. La primera etapa servirà per vacunar un «grup diana» de 2,5 milions de persones de quatre grups poblacionals: primer a residències després a sanitaris de primera línia seguits de la resta de sanitaris i de dependents.

Sánchez va afirmar que Espanya seria un dels primers països europeus en tenir un pla, juntament amb Alemanya, i que una part «molt substancial» de la població es podria vacunar el primer semestre de 2021. Sánchez va concretar que l'estratègia seria «única» a tot l'Estat. Aquesta s'ha dissenyat amb un grup d'experts multidisciplinari en el qual s'inclouen tècnics de 8 comunitats autònomes, representants de societats científiques, dos membres del comitè de bioètica, personal del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, de l'Institut de Salut Carles III, un sociòleg i diversos matemàtics.

80 milions d'immunitzacions

El Govern espanyol preveu rebre un 10% de les vacunes que compri la Comissió Europea, l'equivalent a uns 80 milions d'immunitzacions i 140 milions de dosis. Tanmateix, no hi ha la garantia que es puguin utilitzar totes, ja que abans hauran de ser aprovades.

La Unió Europea té acords de compra anticipada amb sis farmacèutiques. L'estratègia de vacunació serà flexible i s'anirà adaptant en funció de quin tipus de vacuna arribi primer. Això pot fer variar quins col·lectius prioritaris són vacunats en primer lloc.

Mascareta, per un temps

Tampoc està tancada la quantitat de vacunes que rebrà cada autonomia. El Ministeri de Sanitat també adverteix que caldrà mantenir les mesures de distància social i l'ús de mascareta durant un temps, ja que es vacunarà la població de forma progressiva.