Enmig de la incertesa de com es desenvoluparà la desescalada durant els pròxims dies i sobretot, en la festivitat del Nadal, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, va confessar ahir que si l'Estat espanyol els hagués fet arribar les ajudes corresponents, els bars i els restaurants seguirien encara tancats: «Si tinguéssim diners, segurament no s'haurien produït aquestes reobertures. Si tinguéssim els recursos econòmics, és evident que les mesures serien el màxim de restrictives possible», va constatar ahir en roda de premsa. Segons el conseller, des de l'Estat no s'estan fent arribar els recursos «necessaris» per mantenir econòmicament el tancament d'alguns sectors, com a exemple sí que estan fent a Alemanya o França, on segons Sàmper i la consellera de Salut, Alba Vergés, s'ha pagat un percentatge del 75% de la facturació de la restauració.

Davant d'aquest fet, Vergés demana al Govern espanyol «implicació» perquè la ciutadania pugui gestionar l'epidèmia quan aquesta afecta «directament» la seva activitat econòmica. Per això, Vergés reclama la implicació «de tots» i recorda que hi ha persones que han vist reduïda la seva activitat o que han tancat la persiana del seu negoci moltes setmanes. «Necessiten tenir la certesa que hi ha ajudes d'Estat», va dir, criticant que l'Estat espanyol és «l'únic» que no surt amb les ajudes «corresponents» per a les persones i les activitats econòmiques.

Al seu torn, el director de CatSalut, Adrià Comella, va posar èmfasi en què la desescalada o reobertura d'alguns sectors després de doblegar la corba a la segona onada no té res a veure amb la desescalada que es va iniciar a l'estiu després de la primera onada.

El pont de desembre i Nadal

D'altra banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va avisar ahir de la importància de complir els primers 15 dies de mesures i de no avançar l'inici de la segona fase per abans del pont, com s'havia dit que s'estava estudiant. Responent a això, tant la consellera de Salut com el d'Interior van reiterar que passar d'un tram a un altre dependrà en tot moment de les dades sobre com evoluciona l'epidèmia. La millor manera de prosseguir, va insistir Vergés, és «complir les mesures, desenvolupar el pla de reobertura en el seu temps i amb rigor». D'aquesta manera, la Generalitat tanca la porta de moment a modificar les restriccions vigents pel pont de desembre. No pretén alleugerar-les i tampoc endurir-les durant aquests dies festius, tot i això el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, sí que va puntualitzar que s'estudiaria endurir-les si es donessin unes dades que fessin pensar que «probablement s'hauria d'impedir la mobilitat». «A dia d'avui no se n'ha parlat, està vigent la mesura que tenim i si les circumstàncies o les dades varien de forma negativa el Procicat ho treballarà», va dir.

Sobre la taula també hi ha la possibilitat de flexibilitzar lleugerament el toc de queda les nits de Nadal i Cap d'Any. Argimon va explicar ahir que hi haurà reunions aquest cap de setmana per perfilar com serà el Nadal a Catalunya. Sobre la taula es manté la proposta de reunions de fins a 10 persones, tot i la proposta de l'Estat de limitar-les a sis, i la possibilitat de flexibilitzar el toc de queda durant dues nits. Argimon va afirmar que «més perillós» que fer trobades de 10 persones és encadenar-ne diverses i amb diferents grups bombolla, cosa habitual durant el Nadal.

El secretari de Salut Pública confia que tot Catalunya passi al mateix temps de tram i que, per tant, al Nadal hi hagi «mesures homogènies». Va afegir que això podrà ser així si es mantenen les dades actuals, que indiquen que s'acabarà la setmana amb uns 7.000 casos de dilluns a dilluns. «És la dada que teníem abans de començar aquesta segona onada», va dir. Reconeix, però, que les UCIs es mantenen al voltant de 500 ingressats i «no baixa al mateix ritme que el número de casos». I és que el doctor assegura que molts professionals li trameten que hi ha por que els Reis «portin la tercera onada». En aquest sentit, Argimon augura que l'RT pujarà per Nadal, ja que és i serà una època de molta interacció, però fixa que no pot pujar per sobre de 0,9, ja que sinó es tornarà a una situació «de risc» i per això va insistir en la importància de complir les mesures.

També va parlar del Nadal Alba Vergés, que va assenyalar que la millor manera de protegir-nos és ser «molt estrictes» amb el compliment de les mesures i recomanacions, i va insistir en la importància de «no barrejar bombolles», més que el límit de persones reunides, i «sobretot» no encadenar-les, per exemple, amb trobades familiars amb diferents grups el 24, 25, 26 de desembre, Cap d'any i Reis.