L´Hospital Clínic de Barcelona ha dut a terme el primer trasplantament d´úter a Espanya d´una donant viva, que l´ha donat a la seva germana, que va néixer sense aquest òrgan, el que es coneix com a síndrome de Rokitansky,

El trasplantament es va dur a terme el passat dia 5 d´octubre, liderat pels caps dels serveis de Ginecologia de l´Hospital Clínic, Francesc Carmona, i d´Urologia i Trasplantament Renal, Antonio Alcaraz.

El procés que ha portat a aquesta pionera intervenció es va iniciar fa cinc anys i s´emmarca en el projecte d´investigació «Estudi de factibilitat de procediment de trasplantament uterí de donant viu amb obtenció d´empelt per a cirurgia robòtica», amb l´objectiu de validar la viabilitat d´aquesta cirurgia.

El requisit principal per ser candidata a aquest tipus d´operació és patir la síndrome de Rokitansky, que és un trastorn congènit de l´aparell reproductor femení que afecta una de cada 5.000 dones al món. Aquestes dones neixen sense úter i sense trompes de Fal·lopi i, en el cas concret de la receptora del trasplantament, va ser l´única candidata compatible de la trentena que es van presentar per a un trasplantament.

El Clínic va inforaar ahir que el trasplantament d´úter és un procés d´alta complexitat que es divideix en dues fases: l´extracció de l´òrgan realitzada mitjançant cirurgia robòtica, per ser el menys invasiva possible, i la seva implantació, que precisa d´una cirurgia oberta.