El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, han explicat en una roda de premsa telemàtica les noves mesures restrictives que suposen un "pas enrere" en el pla de desescalada.

Les restriccions entraran en vigor el 21 de desembre i s'allargaran fins a l'11 de gener amb algunes excepcions per als dies festius.

· Restauració

Es limita l'obertura de la restauració al públic als esmorzars i dinars, amb un horari restringit de 7.30h a 9.30h i de 13h a 15.30h. Per als sopars només es podrà oferir servei de recollida al local, entre les 19h i les 22h, i a domicili, fins a les 23h. Es prohibeix l'obertura dels bars i restaurants dels centres comercials.

· Mobilitat

La mobilitat quedarà restringida des d'aquest dilluns i fins a l'11 de gener a l'àmbit comarcal durant tota la setmana, amb l'excepció de si es visiten familiars o es va a una segona residència. També es podrà sortir del perímetre de Catalunya per a trobades familiars. Andorra "s'integra" a l'Alt Urgell i la mobilitat es regirà per les mateixes mesures.

· Toc de queda

El toc de queda es manté entre les 22 h i les 6 matí, amb l'excepció de la nit de Nadal i Cap d'any, que s'allarga fins a la 1 de la matinada, i la nit de Reis, que es fixa a les 23 h.

· Reunions

El Govern manté en 6 el nombre de persones que es podran trobar i l'amplia fins a les 10 els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener, amb un màxim de dues bombolles de convivència.

· Comerços

Pel que fa als comerços, el Govern ha decidit mantenir les restriccions als comerços tant a peu de carrer com en centres comercials, que continuaran oberts amb un aforament al 30% sempre que es garanteixi una bona ventilació.

· Equipaments esportius

En el cas d'equipaments esportius continuaran oberts amb les mateixes restriccions d'aforament -el 50% a l'aire lliure i el 30% i cita prèvia en interiors- però ara només es podran fer activitats amb mascareta -a excepció de les activitats aquàtiques-. Així, aquells esports on per la seva intensitat no es pugui portar mascareta s'hauran de suspendre o fer-se al carrer, i només es podran fer activitats dirigides de baixa intensitat.

· Cultura i culte

Les activitats culturals i les cerimònies de culte no es veuran afectades per aquesta reculada en la desescalada. Així, la cultura seguirà oberta al 50% d'aforament o a les 1.000 persones com a màxim -sempre amb bona ventilació-, mentre que en les cerimònies religioses l'aforament serà al 30% o fins a un topall de 1.000 persones.

· Educació

Tal i com es va anunciar aquest passat dimecres, el retorn de les escoles serà l'11 de gener i no el 8 com estava previst.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus