Les noves restriccions imposades a la restauració a Catalunya per frenar la propagació del coronavirus han indignat la patronal del sector, que ha anunciat que les impugnarà davant el TSJC, i els sindicats, que exigeixen un pla d'ajuts, mentre el Govern intenta tranquil·litzar i insisteix que actua per salvar vides.

La patronal de la restauració i l'oci nocturn Fecasarm ha anunciat que prepara una impugnació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de les noves restriccions, en la qual demanarà la seva suspensió immediata.

La Federació d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals ha pres aquesta decisió després que el Govern no hagi contestat a la seva petició d'una reunió urgent per intentar corregir les mesures aprovades ahir.

Segons allò acordat pel Procicat, a partir d'aquest dilluns els bars i restaurants només podran servir en dues franges horàries, les de l'esmorzar i dinar, mentre que el sopar només podrà ser preparat per portar a domicili.

En paral·lel, la patronal ha assegurat que molts empresaris de la restauració i dels locals musicals i nocturns estan decidits a no complir amb les franges horàries en considerar que són "injustes i inassumibles econòmicament".

A més, han anunciat mobilitzacions contra aquestes decisions que veu "arbitràries, desproporcionades, ineficaços i contraproduents".

Per la seva banda, CCOO i UGT han exigit de manera conjunta al Govern un pla d'ajudes urgent per als sectors més afectats per les restriccions i s'han sumat a les crítiques a l'executiu, a qui acusen de voler un "tancament encobert".

En un comunicat, les dues centrals subratllen que la imposició de franges horàries no responen a la realitat del sector ni de la societat, i adverteixen que abocarà molts bars i restaurants a presentar nous ERTE i acomiadaments.

"Una vegada més, les persones autònomes i les petites empreses es queden totalment desprotegides i els treballadors, a l'atur", han denunciat.

Davant les crítiques que plouen al Govern des d'ahir el vicepresident de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha assegurat que la setmana que ve s'anunciaran noves ajudes per als sectors més afectats, i ha lamentat que hi hagi dirigents gremials que tenen "una clara posició partidista".

El Gremi de Restauració de Barcelona va arribar ahir a qualificar de "declaració de guerra" les noves restriccions per contenir els contagis de coronavirus i va acusar ERC de tenir "una obsessió malaltissa amb el sector".

"Si hi ha dirigents d'algun d'aquests gremis que tenen una clara posició partidista, jo ho respecto, però les mesures que prenem el conjunt del Govern les prenem per protegir vides, i a la banda de la protecció de les vides hi ha la protecció de l'economia", ha apuntat Aragonès.

"No són restriccions que vulguem fer, són restriccions que ens veiem obligats a fer i que estan fent també molts països del nostre entorn", ha subratllat.

El departament d'Empresa ha anunciat ja aquest matí que obrirà dilluns una segona línia d'ajudes amb 60 milions d'euros per a la restauració, els centres d'estètica i bellesa i els comerços per pal·liar l'impacte del tancament que van haver d'assumir al novembre.

Els bars, restaurants i cafeteries rebran 2.000 euros, mentre que els centres d'estètica i bellesa comptaran amb 1.500 euros, i els comerços dels centres comercials, amb 3.000 euros, aportacions que se sumaran a les que es van realitzar a finals d'octubre.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha admès, en declaracions a RAC1, que "si Catalunya fos un país ric, si ens poguéssim permetre tancar-ho tot, potser ho faríem", per intentar frenar l'epidèmia, que continua empitjorant amb els contagis a l'alça des de fa uns dies.

Des de l'oposició, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha evitat entrar en "picabaralles" tot i que veu algunes "contradiccions" en les mesures, mentre que la presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, ha demanat al Govern que rectifiqui i ha denunciat "un biaix classista" en algunes de les mesures.