El Departament de Salut finalitzarà el contracte amb Ferrovial el proper 31 de gener, i contractarà directament de 450 a 750 professionals per fer les tasques de seguiment telefònic de la covid-19, segons va anunciar ahir la consellera de Salut, Alba Vergés. El seguiment passarà a estar dirigit directament per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, amb un pressupost d'uns 19 milions d'euros. Aquests nous rastrejadors no només trucaran contactes estrets, sinó que posaran en agenda les seves proves diagnòstiques, alliberant de feina a l'atenció primària, i faran també un cribratge de «salut emocional» per derivar la gent que ho necessiti als psicòlegs del 061, o identificar necessitats socials per complir bé les quarantenes.

Segons va dir Vergés, es tracta de fer uns rastrejos «més àgils i amb tasques més individualitzades per seguir les cadenes de transmissió». Un cop desplegat, la consellera va assegurar que hi haurà més de 3.000 persones dedicades al rastreig de casos covid a Catalunya. Fins ara, es trucava als contractes estrets des d'un ´call center' que gestionava Ferroser, filial de Ferrovial.

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, va insistir que no es tracta d'un trencament de contracte sinó de la finalització del mateix fent us d'una clàusula, la tercera, que preveia que en el moment d'inici de la campanya de la vacunació es pogués posar punt i final al contracte. Això, garantirà que «no hi hagi indemnitzacions ni rescabalaments perquè és la fi del contracte prevista en una de les clàusules» i es produeix «de manera acordada» entre les parts, va apuntar. Ramentol va defensar que el contracte amb Ferrovial durant aquests mesos «ha estat necessari fins ara», i responia a la necessitat «urgent» de comptar amb una estructura de seguiment de contactes estrets.