El diputat d'ERC i un dels fundadors de l'editorial Pòrtic, Josep Fornas, ha mort als 96 anys, segons han confirmat diversos dirigents republicans.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha recordat a Twitter que Fornas va ser diputat autonòmic en la primera legislatura després del franquisme i que el 1985 va cedir a la cambra catalana un "important fons documental que inclou gran part dels cartells editats durant la Segona República i la Guerra Civil ".

Josep Fornas va fundar, el 1963, en col·laboració amb Rafael Tasis, l'editorial Pòrtic, actualment integrada en el Grup 62.

El vicepresident en funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha expressat al Twitter el seu pesar per la mort de Josep Fornas.

"Que la terra et sigui lleu, admirat Josep Fornas. Diputat d'ERC, editor, col·laborador de Tarradellas i Creu de Sant Jordi. Gràcies pel compromís amb el país i, personalment per les converses i l'amabilitat extraordinària", ha escrit Aragonès.

El desaparegut polític i editor va viatjar el 1962 el París, on va conèixer l'expresident de la Generalitat Josep Tarradellas, de qui va ser col·laborador.

Amb l'arribada de la democràcia, es va afiliar a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i va treballar en la reorganització del partit, fins que el 1980 va ser elegit diputat autonòmic.

Quatre anys després es va retirar de la política i, el 1986, va deixar també la direcció de l'editorial Pòrtic.

A l'abril de 2010, va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.