Les presons de Lledoners, Wad Ras i Puig de les Basses han tornat a proposar el tercer grau per als nou líders independentistes presos, quelcom que els permetria sortir diàriament i tornar al centre penitenciari només a dormir, només un mes després que el Tribunal Suprem els el revoqués. El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, va informar de la decisió de les juntes de tractament de les presons, que en aquesta ocasió no ha estat unànime, a diferència del passat mes de juliol, quan per primera vegada van proposar el tercer grau per als presos del procés que el Suprem després va tombar.

A Lledoners, els tècnics de les juntes han aprovat per unanimitat concedir el tercer grau als Jordis, que van complir fa ja un any una quarta part de la seva condemna, i per majoria en el cas dels exconsellers Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull.

També per majoria, la junta de Wad Ras ha proposat el tercer grau per a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, mentre que a la presó de Puig dels Basses la decisió de concedir el règim obert a l'exconsellera Dolors Bassa ha estat defensada per tots els membres de l'equip tècnic.

El tercer grau proposat per les juntes, que obliga solament a acudir a la presó a dormir de dilluns a dijous, no serà efectiu fins que el ratifiqui el Departament de Justícia, que disposa d'un termini màxim de dos mesos per fer-ho, un calendari que Calderó va insistir a desvincular de l'agenda electoral.

Una vegada entri en vigor, la Fiscalia tindrà oportunitat de recórrer la classificació penitenciària dels presos del procés, primer davant els jutjats de vigilància penitenciària i, en última instància, davant el Tribunal Suprem, així com demanar la seva suspensió mentre no hi hagi una decisió judicial ferma.

Ja ho va fer amb el tercer grau que el passat mes de juliol les presons van proposar per unanimitat per als nou presos, una decisió que va ser avalada pels jutjats de vigilància, però que el passat mes de desembre va tombar el Tribunal Suprem, en un acte que també acordava revocar la flexibilització penitenciària mitjançant l'article 100.2 que es va concedir als líders independentistes poc després de començar a complir condemna.

En aquest sentit, Calderó va destacar que en les seves reunions d'ahir -dia en què s'esgotava el termini màxim de sis mesos per revisar la classificació-, les juntes van posar la resolució del Suprem «en un plat de la balança» i, a l'altre, les «noves circumstàncies»: que els presos han complert mig any més de pena i han tingut més temps per observar la «conveniència» del tercer grau.

A més, va destacar el secretari de Mesures Penals, les juntes han tornat a apostar pel règim obert que fa sis mesos van concedir als presos del procés, quan la majoria d'ells tenen complerta una quarta part de la condemna -els Jordis, Forn i Rull-, i a mitjan del mes de febrer ho hauran fet tots. «En sis mesos han pogut passar moltes coses», va afegir Calderó, que va defensar que les juntes de tractament «fan la seva feina i ho fan sobre la base de propostes tècniques», de forma «absolutament independent i rigorosa».

Per part seva, la gironina Dolors Bassa va reivindicar «el mateix dret que tota persona presa». «Cap privilegi, però tampoc cap càstig ni venjança», va afegir l'exconsellera.