Un total de 689 persones han mort a Catalunya en els primers quinze dies d'aquest 2021 a causa de l'epidèmia de Covid-19, que no dona treva i en aquesta tercera onada segueix creixent i ha sumat en l'última setmana 24.716 nous contagis.

Segons el Departament de Salut, el dia que es van registrar més morts va ser el passat dia 5 d'aquest mes, amb 89 persones mortes, mentre que els ingressats als hospitals per Covid-19 no han baixat dels 2.000 diaris des del passat dia 2, quan van ser 1.986.

Les dades dels dies 13, 14 i 15 d'aquest mes de gener són provisionals, de manera que la xifra de 689 persones mortes podria augmentar en el recompte definitiu de defuncions.Des de març del passat 2020, la pandèmia ja s'ha cobrat 17.931 vides a Catalunya, de les quals 4.416 eren persones grans que vivien en residències, 1.018 han mort als seus domicilis, 1.347 no han estat classificades, i la resta ha mort als hospitals o centres sociosanitaris.

Aquest dissabte ha començat l'administració de la vacuna de la companyia Moderna als sanitaris de l'Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat), que treballen en primera línia contra el coronavirus.

Després de la vacunació a Sant Joan de Déu, la campanya per posar les 5.800 dosis de Moderna que han arribat a Catalunya seguirà demà, diumenge, als hospitals d'Amposta i Mataró, encara que Salut no descarta distribuir aquest sèrum en altres centres, han informat a Efe fonts de la conselleria.

A l'Hospital Altahia de Manresa (Bages), on estava també previst vacunar amb les dosis de Moderna en canvi, la vacunació es durà a terme finalment amb dosi del laboratori Pzifer.També avui s'ha sabut que el sistema sanitari ha detectat el segon cas a Catalunya d'infecció per la variant britànica de coronavirus més contagiosa, pel que sembla, en una persona que viu en una població de les Terres de l'Ebre i que hauria viatjat fa poc a Londres.

Les dades epidemiològiques de Catalunya actualitzades aquest dissabte pel Departament de Salut indiquen que avui hi ha 2.497 persones hospitalitzades amb Covid-19, 35 menys que ahir, en el segon dia consecutiu en què descendeix lleugerament el nombre d'hospitalitzats, encara que segueixen creixent els que són a l'UCI, que són 525, un total de 16 més que la vigília.

El nombre de malalts de Covid-19 en estat greu segueix apropant-se al màxim de 594 pacients a l'UCI que va registrar el pic màxim de la segona onada el passat 10 de novembre. En general, tots els indicadors epidèmics segueixen empitjorant, encara que ho fan a un ritme més lent, amb un risc de rebrot (EPG), índex de creixement potencial de l'epidèmia, que ha pujat fins a 777 punts, 35 més que ahir, mentre que l'índex de casos acumulats per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies (IA14) també ha crescut fins a 588, un total de 16 casos més que ahir.

Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat aquest dissabte a Barcelona que totes les persones que van rebre la primera dosi de la vacuna i que la seva segona els correspon la setmana vinent "la rebran", malgrat el retard en el subministrament que ha anunciat la farmacèutica Pfizer.

Així ho ha indicat en la roda de premsa que ha ofert des de la Delegació del Govern a Catalunya per fer el seguiment de la situació epidemiològica, en la qual ha detallat que Espanya, igual que la resta de països europeus, rebrà el 56 % de les dosis de la vacuna de Pfizer previstes la setmana vinent: "205.725 dosi en lloc de les 360.000 compromeses".

Illa ha anunciat que en els propers dies es donaran a conèixer "els grups diana de població", que, una vegada coberta la primera etapa de vacunació en residències i personal sanitari, seran els següents a rebre la vacuna "conforme als criteris" facilitats pel grup d'experts, i que s'ultimen els convenis per subministrar vacunes a Andorra.