Catalunya ha confirmat ja setze casos de la soca britànica del coronavirus, segons va explicar el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, a Catalunya Ràdio. Després, en roda de premsa, Argimon va confirmar que alguns d'aquests casos de coronavirus no tenen antecedent epidemiològic, és a dir, són persones que no havien viatjat en zones on circula de forma comunitària la nova variant o que no hi havien tingut contacte conegut. Argimon preveu que el nombre de casos de la nova variant anirà creixent i que Catalunya no serà l'«excepció» respecte a altres territoris o països. També va dir que li «preocupa» perquè si és més transmissible hi haurà més casos i això derivarà en més malalts greus que poden acabar ingressant en una UCI.

Dels setze casos confirmats, Argimon va apuntar que la majoria són de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) i d'algunes zones de les Terres de l'Ebre. Fins ara, Salut havia confirmat dos casos, el 7 i el 16 de gener. Les dues persones havien estat al Regne Unit. Argimon ha afirmat que, davant del fet que la soca circula, és molt important extremar les mesures i ha reiterat la importància que totes les persones que donin positiu i els seus contactes facin l'aïllament i la quarantena de manera estricta.

Per tal de poder fer una vigilància més acurada, Vall d'Hebron, l'Hospital Clínic, l'Hospital Germans Trias i Pujol i el de Bellvitge faran un estudi de seqüenciació més precís, que començarà amb l'anàlisi aleatori d'un 10% de casos positius arreu del territori, uns 350 diaris. Algunes mostres, però, seran guiades per criteris epidemiològics (viatges, contactes). Primer es faran seqüenciacions parcials del genoma del virus i en cas que donin positiu, es procedirà a fer la total. D'aquesta manera es pretén fer una vigilància i monitorització «més avançada» de la que s'estava fent fins ara.