24 de gener de 2021
24.01.2021
Diari de Girona

Mor a Barcelona la mecenes Helena Cambó als 92 anys

Mare de 14 fills, va continuar el llegat personal i professional del seu pare, Francesc Cambó

24.01.2021 | 00:59
Helena Cambó, en una imatge d'arxiu.

Nascuda a Suïssa l'any 1929, la mecenes i empresària Helena Cambó Mallol, única filla de Francesc Cambó, va morir ahir a Barcelona, segons va anunciar a Twitter un dels seus fills, l'advocat i expolític Ignasi Guardans. «La meva mare ens ha deixat. Mare de 14, àvia i besàvia. Ciutadana exemplar, compromesa i generosa, de gran cultura i sòlida fe, ens deixa un gran llegat personal i social. Gràcies per tant».

Filla del polític i històric mecenes català Francesc Cambó i esposa de l'advocat Ramon Guardans -mort el 2007-, Cambó Mallol va ser la continuadora i impulsora del llegat cultural del seu pare, tant en l'àmbit artístic com bibliogràfic. En reconeixement a la seva tasca, va ser distingida amb el llaç de dama de l'Orde d'Isabel la Catòlica (1954) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 2010.

Acadèmica de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona, presidia l'Institut Cambó, que ella mateixa va fundar l'any 1999 en col·laboració amb el seu marit.

Cambó va ser membre del patronat d'honor del Museu del Prado i també patrona del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), pinacoteques per a les quals el seu pare va forjar una històrica col·lecció amb la voluntat de reunir obres i ampliar els seus ja importants fons. Segons va publicar La Vanguardia, aquesta col·lecció pictòrica, després de diversos recorreguts i exposicions, va trobar el seu espai propi al Museu Nacional d'Art de Catalunya, als cinquanta anys de la mort de Cambó, en 1997, amb mig centenar d'obres, i el Museu del Prado acull obres donades per la família.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook