Un altre candidat de JxCat a les eleccions del 14-F insulta les persones espanyoles en diversos tuits. Es tracta en aquest cas d'Albert Donaire, el número 39 de la llista per Barcelona. Exmembre del Secretariat Nacional de l'ANC i de Mossos per la Independència, Donaire també és dirigent de Demòcrates, partit amb qui Junts va tancar un acord per incloure alguns representants a la candidatura. El candidat de Junts es refereix als espanyols com a "colons", i en una piulada pregunta si un insecticida "funciona amb els 'ñordos' a Twitter". El juliol del 2020 va opinar que l'Estat està al darrere dels atemptats a Barcelona i Cambrils del 17-A de 2017, i demana l'extradició dels immigrants si són "delinqüents reincidents".

Donaire carrega en diversos tuits contra el PSC i els seus alcaldes -per exemple, el de Cornellà, Antonio Balmón-: "Els ajuntaments colons dels socialistes són el que demostren: uns cínics i uns colons. De fora vingueren... #BalmónAntidemocrata", va escriure el 2017.

El candidat de Junts va ser citat als jutjats d'Olot el desembre de 2020, denunciat per la Fiscalia per presumptes delictes d'odi i injúries a través dels perfils de Donaire a les xarxes socials. Només va respondre les preguntes del seu advocat, Benet Salellas, i Donaire va defensar la seva llibertat d'expressió.

Donaire també va declarar com a testimoni al Suprem pel judici de l'1-O. Poc abans de fer-ho, va denunciar a les xarxes les amenaces que va rebre per un grup d'ultres antiindependentistes. Els radicals haurien deixat una tassa de vàter amb missatges intimidatoris a la porta del seu domicili.

Sort i Canadell

El cas de Donaire no és l'únic de la llista de JxCat. Ahir mateix el partit va anunciar que Josep Sort -exnúmero 65 de la llista per Barcelona- era expulsat de la candidatura i de la militància de la formació, després d'insultar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i la gent espanyola, amb múltiples tuits masclistes i xenòfobs.

Els comuns també han alertat d'algunes piulades i declaracions del número 3 de la mateixa llista, i president de les Cambres, Joan Canadell. La candidata d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, va carregar ahir contra Junts per incloure perfils "xenòfobs" a les seves llistes i va apuntar que Canadell també té una "línia sectària".