L'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) demana a les administracions que investiguin i sancionin si s'escau els casos que s'han produït a Catalunya de vacunació irregular de la covid-19. "No poden quedar impunes", ha afirmat el director d'Antifrau, Miguel Ángel Gimeno, que ha argumentat que s'ha d'anar més enllà de la "sanció social" perquè les vacunes s'han comprat amb diners públics i estan sota la responsabilitat i control de les institucions amb una funció clara de salut pública. L'OAC també demana als responsables tècnics que incloguin criteris detallats de supòsits concrets perquè les persones que administren la vacuna sàpiguen com han d'actuar. De moment, Antifrau, que no té potestat sancionadora, investiga un parell de casos.

Gimeno ha afirmat que "no poden quedar sense resposta" les possibles irregularitats que s'han produït en la vacunació de la covid-19, és a dir, casos en què una persona hauria rebut una dosi abans del que li tocava i sense un motiu de pes. "Hem de donar el missatge que quan un càrrec públic rep una vacuna de manera irregular s'ha d'investigar", ha recalcat en una roda de premsa aquest dimarts.

El director de l'OAC ha assenyalat que les possibles irregularitats s'han d'investigar i si és el cas, donar-hi una resposta de sanció administrativa o, fins i tot, penal, si fossin molt greus, ha indicat. Gimeno considera que les administracions on s'han produït les vacunacions irregulars han d'obrir els expedients pertinents i també que la Fiscalia ha d'actuar d'ofici.

Gimeno ha dit que els casos de possibles irregularitats que han transcendit a Catalunya són "episòdics" i "unipersonals" a diferència del que ha passat en altres llocs de l'estat espanyol. Antifrau ha rebut alguna denúncia i, de moment, investiga "dos o tres" casos perquè és possible que en algun d'ells s'acumulin dos supòsits personals, ha assenyalat sense entrar en més detalls. Quan l'OAC conclou que s'ha produït una irregularitat, n'informa la Fiscalia o l'administració corresponent.

Pautes clares i control per evitar irregularitats

Antifrau considera que, en els protocols de vacunació, hi falta una transposició de criteris detallats sobre supòsits concrets i un mecanisme que prevegi respostes clares davant les contingències que es puguin produir. En les primeres setmanes de vacunació, un dels principals problemes amb què es van trobar les infermeres era què havien de fer amb el vaccí sobrant del vial, que es podia aprofitar com una sisena dosi.

Per a Gimeno, el sanitari que té el vial a la mà ha de tenir les pautes d'actuació "molt clares" i els protocols no poden deixar la resolució d'algunes qüestions en "criteris personals". Per això, demana criteris detallats perquè el professional sanitari que posi la vacuna no tingui dubtes de com actuar i també per protegir-lo d'eventuals ingerències, com de persones amb "capacitat d'influència", ha dit.

Antifrau també recomana establir un mecanisme de control per prevenir irregularitats en la vacunació de la covid-19 i delimitar la responsabilitat de tots els que hi participen. "No es pot confiar només que les coses no passin, sinó que cal actuar preventivament. Si no ho fem, les conseqüències seran més alarma social, que ja n'hi ha hagut; desprestigi de les institucions, que també ja n'hi ha hagut, i desconfiança de la ciutadania. Només ens faltaria, amb tot el que està passant, que desconfiéssim d'allò que ens ha de retornar a la normalitat", ha advertit.

Sobre si les persones que han rebut de forma irregular la primera dosi haurien de rebre la segona, Gimeno considera que aquesta qüestió s'ha de resoldre amb criteris mèdics. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha indicat en més d'una ocasió que no posar la segona dosi a aquestes persones seria cometre un segon error.