La Comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu (PE) es va mostrar ahir favorable a aixecar la immunitat dels eurodiputats de Junts per Catalunya (JxCat) Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, l'últim pas abans que el ple de l'Eurocambra emeti el seu vot definitiu en el ple del pròxim 8 a l'11 de març.

La recomanació va tirar endavant per quinze vots a favor, vuit en contra i dues abstencions. Fonts parlamentàries dels grups popular, socialdemòcrata, liberal i conservador (en els quals s'emmarquen PP, PSOE, Ciutadans i Vox) apunten al fet que tots els seus diputats es van pronunciar a favor, la qual cosa hagués resultat en 18 vots positius, si bé aquests vots són secrets.

«Ara, aquest resultat s'enviarà al president del Parlament, el senyor (David) Sassoli, i una vegada ell el tingui l'inclourà en l'agenda del pròxim ple, que tindrà lloc la setmana del 8 de març», va detallar el president de la Comissió d'Assumptes Jurídics, Adrián Vázquez, a la premsa després del vot.

Votació a l'Eurocambra

Els tres informes, un per cada eurodiputats justifiquen el seu suport a l'aixecament d'immunitat en considerar que els fets pels quals es vol processar a Puigdemont, Comín i Ponsatí -la declaració il·legal d'independència de Catalunya en 2017- van tenir lloc abans que adquirissin la condició d'eurodiputats al gener de 2020.

Es va encarregar d'elaborar aquests informes l'eurodiputat conservador búlgar Angel Dzhambazki, qui comparteix grup tant amb Vox com amb els independentistes flamencs de la N-VA, que simpatitzen amb JxCat.

En declaracions a la premsa, Vázquez va assenyalar que «és complicat tenir unanimitat en aquesta mena de casos» i que «l'important és la majoria que ha quedat clarament reflectida en el resultat».

El vot d'ahir era l'últim pas en comissió parlamentària perquè el text es remeti al ple del Parlament Europeu, on els 705 membres de la cambra votaran sobre la immunitat dels tres diputats de JxCat en el ple que se celebra del 8 a l'11 de març a Brussel·les.

La representació dels grups en les comissions parlamentàries és proporcional a la d'aquests 705 eurodiputats en el ple.

«En general, sempre que una comissió vota un dossier o una immunitat se sol replicar en el ple. Però això és avançar i especular, encara no ha acabat el procediment i caldrà esperar a veure què decideix el ple del Parlament Europeu», va explicar Vázquez.

Sense extradició immediata

De prosperar aquest vot, Puigdemont, Comín i Ponsatí no perdrien la seva condició d'eurodiputats ni serien extradits automàticament, sinó que es reiniciarien les euroordres a Bèlgica (Puigdemont i Comín) i Escòcia (Ponsatí), que van quedar paralitzades quan els tres polítics catalans van adquirir la seva condició d'eurodiputats al començament de 2020.

El Tribunal Suprem va demanar llavors formalment l'aixecament de la immunitat dels tres diputats, però l'esclat de la crisi dela COVID-19 va obligar a paralitzar el procediment i aquest només va poder reprendre's el mes de novembre passat amb el vistiplau dels serveis legals del Parlament perquè les reunions, confidencials, poguessin seguir-se tant en persona com a distància.

Després d'aquest aval, la Comissió d'Assumptes Jurídics del Parlament Europeu va reprendre aquests suplicatoris amb la presentació del cas el mes de novembre passat, la compareixença dels tres diputats independentistes al gener i el debat sobre l'informe el dilluns d'aquesta mateixa setmana.