L'anterior secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, va admetre ahir errors en la gestió de la primera onada de la pandèmia de la covid-19 en no aconseguir un acord polític, ni tampoc comunicar bé a la població i tenir massa portaveus.

En declaracions a TV3, Guix va considerar, d'altra banda, que «seria necessari» que el Govern català es plantegés crear una comissió independent per saber què ha passat durant la pandèmia, especialment a les residències de persones grans.

En aquests centres, entre el 2020 i el que portem de 2021 han mort 4.547 persones a causa de la covid-19, segons les dades d'ahir del Departament de Salut, que ja ha finalitzat la vacunació als residents i a les persones que treballen a les residències.

Segons va recordar sobre els primers mesos de pandèmia, «ens vam adonar relativament aviat que les residències estaven abandonades» en l'àmbit sanitari i que els protocols per fer front al virus «no s'adequaven» a les necessitats d'aïllament necessari de les persones infectades en moltes d'elles.

Va reconèixer també que els responsables de gestionar la pandèmia a Catalunya durant la primera onada van pecar de «prepotència» en considerar que el sistema sanitari funcionava bé però gràcies a la dedicació «dels seus professionals, especialment els d'atenció primària i salut pública». «No teníem suficients recursos de personal preparat, existències de material estratègic o sistemes d'informació transversals per fer front a tot el que venia», va afirmar.

Millora «continuada»

D'altra banda, el cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic, Antoni Trillava explicar ahir a Catalunya Ràdio que «i fem les coses bé i la variant britànica no impacta gaire, podem anar a una millora dels indicadors, i es podria considerar flexibilitzar algunes restriccions.» El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va vaticinar a RAC 1 que el proper estiu «serà molt millor que el del 2020», amb festivals de música i l'esport amateur obert i un setembre fins i tot amb alguns camps de futbol professionals també amb públic.