Diversos col·lectius feministes han organitzat aquest diumenge i dilluns unes 60 concentracions pel Dia Internacional de la Dona, segons dades que ha facilitat a Europa Press la Conselleria d'Interior de la Generalitat.

La principal, que ha convocat Vaga Feminista, se celebrarà aquest dilluns al passeig de Gràcia de Barcelona a les 18.30, entre l'avinguda Diagonal i la Gran Via, en format estàtic i "amb totes les mesures de seguretat" contra la Covid-19, segons les organitzadores.

Coincidint amb la vaga feminista que han convocat els sindicats, es preveu que assisteixin a aquesta mobilització unes 3.600 persones, que és l'aforament màxim previst per als vuit trams en què es dividirà la concentració, per respectar els 2,5 metres quadrats de separació entre participants.

La Generalitat preveu l'assistència dels consellers Meritxell Budó, Àngels Ponsa i Ramon Tremosa; la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Laura Martínez, i la directora de l'organisme, Núria Ramon.

A les 21 hores de dilluns, Vaga Feminista també ha organitzat una acció que es podrà seguir des de casa i que consisteix a decorar les balconades en suport a les treballadores essencials, i a fer soroll i llums per recordar la bretxa salarial que sofreixen les dones, també en serveis com la sanitat i les cures.

Centenars de dones s'han concentrat aquest diumenge al matí als barris i ciutats catalanes convocades per la plataforma Vaga Feminista amb motiu de la celebració aquest dilluns del Dia de la Dona. Malgrat la pluja, a Barcelona, les concentracions s'han desenvolupat, entre altres punts, a Ciutat Vella, Nou Barris i el parc de la Ciutadella sota el lema #jonoemquedoacasa.

"No quedar-se a casa"

Vaga Feminista ha fet una crida pel 8M a "no quedar-se a casa" malgrat les dificultats que suposa el coronavirus, i ha recordat que la crisi ha impactat més les dones treballadores i que les condicions laborals actuals encara fan necessària la protesta i la vaga el 8 de març.

"Som molt conscients del context i la situació que estem vivint, però precisament per això creiem que és importantíssim que el moviment feminista estigui al carrer", va dir recentment una de les portaveus del col·lectiu, Sílvia Alberich, en presentar els actes.

Convocatòries sindicals

UGT de Catalunya celebrarà una assemblea general en què presentaran l'informe 'I el 9, què?' i llegirà un manifest des de la balconada de la seva seu històrica a la Rambla Santa Mònica de Barcelona, a més de participar en el tram mixt de la concentració estàtica de Barcelona.

CCOO de Catalunya farà una acció reivindicativa sota el títol 'Pintem els carrers de lila' davant la seu del sindicat a Barcelona i després llegirà un manifest del 8 de març.

La Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya van convocar fa dues setmanes una vaga general laboral per a aquest dilluns pel 8M.

Aquests dos sindicats van registrar a la Conselleria de Treball un preavís de vaga de 24 hores en els sectors públic i privat, en al·legar que aquest any s'han agreujat tots els motius que els van portar a fer vaga anys anteriors.

La Intersindical-Confederació Sindical Catalana (I-CSC) va registrar una convocatòria de vaga de 24 hores a Catalunya per a aquest dilluns: afecta a treballadors assalariats, funcionaris públics, personal estatutari i personal administratiu, de tots els sectors productius i de serveis --incloses totes les administracions--