El Tribunal Suprem va confirmar ahir que l'antiga Uralita haurà d'indemnitzar amb més de 2,3 milions 39 persones pels danys provocats per l'activitat industrial amb amiant a la fàbrica que tenia a Cerdanyola del Vallès.

Entre els afectats no només hi ha familiars d'empleats, sinó que es reconeix el dret a indemnització de veïns de la fàbrica, que va funcionar entre 1907 i 1997. Un jutjat de primera instància va estimar la demanada només pel que fa als familiars dels treballadors de 1971 i 1977, mentre que l'Audiència Provincial de Madrid va ampliar la responsabilitat també sobre els veïns de la zona i sobre els familiars sense limitació temporal. Uralita va interposar un recurs contra aquesta decisió, que ara el Suprem desestima.

Els perjudicis al·legats pels demandats es basaven en la inhalació de fibres d'amiant per part dels familiars dels treballadors de l'empresa, que tornaven als domicilis amb la roba de la feina contaminada.

A aquests se'ls coneix com a passius domèstics. La demanda afegia, però, el concepte de passius ambientals, que són aquelles persones que vivien en les immediacions de la fàbrica, que estava ubicada al límit entre Cerdanyola i Ripollet.