25 de març de 2021
25.03.2021
Diari de Girona

El Govern no endurirà les restriccions per Setmana Santa

La poca receptivitat per part de les autonomies va fer que ni tan sols es plantegés al Consell Interterritorial de Salut

24.03.2021 | 23:35
Terrasses plenes a la plaça Independència de Girona, fa unes setmanes

Ni avançar el toc de queda ni tancar l'activitat no essencial a les 20 hores. El pla de restriccions per a la Setmana Santa a Espanya queda tal com estava malgrat el repunt de casos que pot convertir-se en la quarta onada. El Ministeri de Sanitat ni tan sols va arribar a plantejar aquest augment de les restriccions en el Consell Interterritorial de Salut celebrat ahir dimecres, després de la poca receptivitat mostrada per les comunitats autònomes a les quals es van consultar aquestes mesures. L'accent es posarà en la necessitat que les mesures es compleixin de manera estricta, per a la qual cosa el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va participar en la reunió.

La preocupació que suscita l'augment de contagis a les portes de la Setmana Santa va fer que el Govern sondegés les comunitats autònomes la possibilitat de replantejar-se les actuacions coordinades que van acordar fa un parell de setmanes per a aquestes festivitats i el pont de Sant Josep, entre les quals el tancament perimetral o el toc de queda a partir de les onze de la nit.

Fonts de la Xunta de Galícia apunten a Efe que Sanitat els va contactar dimarts a la nit per sondejar-los sobre un possible avançament del tancament de l'activitat no essencial per intentar evitar una quarta onada de la pandèmia. El conselleiro de Sanitat gallec, Julio García Comesaña, assenyala que, si la intenció és endurir restriccions per Setmana Santa, a Galícia queda «poc marge d'ajust» respecte a l'horari de l'activitat no essencial, ja que el comerç té el límit a dos quarts de deu i l'hostaleria a les nou. Respecte a un hipotètic avançament del toc de queda a les vuit del vespre, creu que en aquest cas «ja està en paràmetres baixos», i indica que aquest tema no es va tractar en la comunicació amb el Ministeri de Sanitat.

A la consellera de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó, Verónica Casado, Darias no li ha consultat la possibilitat de modificar aquest límit horari, però el vicepresident i portaveu de la Junta, Francisco Igea, ha recolzat expressament la idea perquè «és una mesura eficaç». «El primer és evitar la quarta onada i salvar vides. No farem política amb això», ha publicat al seu compte de Twitter.

Catalunya i Madrid, en contra

Mentrestant, la resta d'autonomies han expressat les seves reticències davant de l'enduriment d'horaris. La consellera de Salut de Catalunya, Alba Vergés, ha estat taxativa: «Tenim el toc de queda a les 22 hores i és una mesura que ha funcionat per reduir l'activitat social i lúdica que és més evitable; i no el pensem aixecar», ha afirmat.

També ho ha rebutjat la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ho ha ha descartat tot afirmant que «no som amics d'ocurrències»; i s'ha mostrat partidària de no tocar allò que funciona mentre el virus no pugi de forma preocupant. Andalusia tampoc és partidària de restringir més la mobilitat nocturna, segons el president de la Junta, Juanma Moreno, que diu que, d'acord amb els informes dels experts, «no és necessari reduir els horaris de l'hostaleria, la restauració i l'activitat no essencial».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook