El Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya (COTOC) va alertar ahir que s'està produint una regressió en la salut de menors amb trastorns mentals previs a causa de la pandèmia, i va reclamar més personal i mitjans per fer-hi front. Entre els infants, les teràpies han quedat aturades i no s'ha pogut avançar gens, denuncien, mentre que entre els adolescents s'han incrementat les addicions a tòxics, l'ús de pantalles i els trastorns de conducta alimentària. A més, el fet de reduir la presencialitat en totes les activitats està perjudicant els adolescents.

El COTOC fa un crit d'alerta per la precarització en l'atenció a la població més jove de la societat, que ha vist reduïdes les teràpies i l'atenció presencial, quelcom vital per al seu desenvolupament personal. Els terapeutes ocupacionals reclamen incrementar el personal i els mitjans per tal d'atendre una població en greu risc de recaigudes i de cronificar els seus trastorns mentals.

Segons estima l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el 60% de la població europea està patint fatiga pandèmica, que pot generar a qui la pateix desmotivació, sensació d'incertesa constant i símptomes d'ansietat o depressió. Aquests símptomes representen una gran amenaça per als infants i joves afectats per trastorns mentals.

Els casos que arriben als centres de salut mental i hospitals de dia són més greus i molts d'ells, a més, porten associats Trastorns de Conducta Alimentària. «A l'àmbit social hem detectat situacions familiars molt precàries i la família té molt de pes en la recuperació d'aquests infants i adolescents, explica Anna Coderch, terapeuta ocupacional.