El Govern municipal de Barcelona ha aprovat una suspensió de llicències d'un any per evitar la proliferació "descontrolada" de macrocuines o "dark kitchens" a la ciutat i començar l'estudi i elaboració d'una nova normativa urbanística que ordeni la implementació d'aquesta activitat.

En una roda de premsa aquest divendres, la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, i el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, han explicat que la suspensió afecta establiments de plats preparats amb obrador i cuines industrials sense degustació.

La mesura ha estat motivada pel rebuig dels veïns dels barris de les Corts i Sant Martí a la propera obertura de macrocuines, i Sanz ha confirmat que la suspensió afectarà aquestes dues macrocuines perquè tan sols compten amb permís d'obra i no tenen autorització d'activitat.

"Dark kitchens"

Es coneixen amb diversos noms. El més conegut és potser 'dark kitchen' o cuina fosca, perquè opera en un local sense aparador, però també se'n diu 'ghost kitchen' o cuina fantasma perquè el client no en coneix la ubicació, o fins i tot 'cloud kitchen' pel fet que opera amb plataformes digitals i marques virtuals.