Els diputats de JxCat es tornaran a abstenir a la segona volta de la investidura del candidat republicà, Pere Aragonès. Segons han confirmat fonts de la formació liderada per Carles Puigdemont, el partit ha abordat la qüestió en la reunió de la seva executiva d'aquest dilluns i ha optat per no facilitar la investidura d'Aragonès a la sessió prevista per demà dimarts.

Els diputats de Junts ja es van abstenir en la primera ronda del debat d'investidura, el divendres passat, a l'espera de treballar "un bon acord" per a tota la legislatura amb ERC. En la primera volta Aragonès només va comptar amb els suports del seu mateix grup i de la CUP-UNCPG.

En roda de premsa, la vicepresidenta de JxCat, Elsa Artadi, ha explicat que de moment no existeix un acord de legislatura i ha dit que per tant no poden donar el vot afirmatiu. "Nosaltres volem donar el sí tan ràpidament com sigui possible i que Aragonès deixi de ser vicepresident per encetar la nova legislatura", ha insistit, però ha dit que ho faran quan estiguin "en condicions" d'entrar i formar part del Govern.

Amb tot, ha dit que són "optimistes" i ha confiat que es podrà arribar "a l'acord que el país necessita". La dirigent de la formació ha indicat que a la reunió de l'executiva no s'ha parlat de calendari però ha assegurat que no caldrà exhaurir els dos mesos de termini, sinó que en els propers "dies" es podrà tancar un pacte "sòlid". "Demanem més paciència, creiem que val la pena fer feina per tenir un acord de legislatura i un Govern fort i estable", ha dit.

Artadi ha dit que precisament necessiten més temps per tancar l'acord per intentar que sigui el màxim concret possible i que no vagin apareixent "problemes" pel camí. Encara que no ha volgut entrar en detalls de quins són els temes que entravessen de moment les negociacions, la vicepresidenta del partit ha dit que de moment falta tancar qüestions "nuclears" com l'estratègia a Madrid. Artadi ha dit que de moment no s'ha entrat a debatre ni el pla de Govern ni quina estructura hauria de tenir, ni el repartiment de carteres.

En relació a la possibilitat que JxCat doni suport a la investidura però no entri a Govern, Artadi ha dit que la seva "primera i única prioritat" és tancar un acord i entrar a l'executiu. En aquest sentit, ha assegurat que l'opció de facilitar la presidència però deixar el Govern en minoria "no està sobre la taula".

D'altra banda, després que la dirigent d'ERC Marta Vilalta els hagi demanat "un gest de responsabilitat i confiança" Artadi ha dit que "tothom s'ha de donar confiança" perquè no es tracta només de fer-ho a Aragonès. "Ho hem de fer entre tots perquè és un camí de tots", ha reblat, i ha dit que amb les negociacions es busca no repetir errors que són "compartits".

Com ja va proposar el president del grup parlamentari, Albert Batet, a la primera volta del debat d'investidura, Artadi ha dit que seria "més útil" que no se celebrés la segona volta d'aquest dimarts preveient que la investidura d'Aragonès no acabarà prosperant. Segons creu, valdria més la pena "aprofitar el dia per fer feina" en lloc de dedicar-lo al ple, tot i que ha recordat que és una decisió que ha de prendre el mateix Aragonès i ha dit que "serà legítim i estarà bé el que decideixi".

Consell per la República

Un dels esculls en la negociació és el Consell per la República, que ERC demana reformular. Després que l'òrgan hagi emès un comunicat on s'obre a repensar la seva estructura i hagi instat els partits independentistes a dialogar per trobar la fórmula, Artadi ha celebrat la voluntat de l'ens. "Demostra el que fa temps que diu la gent, que el Consell per la República no ha de ser ni vol ser un problema ni una excusa per a l'acord de legislatura", ha remarcat, per afegir després que les reflexions que fa l'òrgan són "molt oportunes".

Executiva ampliada

La nova abstenció de JxCat s'ha decidit en la reunió de l'executiva del partit d'aquest dilluns. A diferència de les reunions ordinàries, Junts ha decidit ampliar la trobada a càrrecs territorials com són els coordinadors de vegueries -que a partir d'ara participaran en les reunions fins que s'acabin les negociacions-, als diputats al Parlament i a la resta de membres del govern de la formació que no siguin en cap d'aquests dos sectors. Segons Artadi, l'abstenció ha estat una decisió presa per "unanimitat".