El titular de Jutjat de Vigilància Penitenciària 1 de Catalunya va anul·lar la semillibertat de l'exconsellera Dolors Bassa i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell -que van entrar ahir a la nit a la presó-, en acceptar el recurs de la Fiscalia. El jutge estima en les dues actuacions el recurs del fiscal després d'estudiar els arguments de les parts, encara que inicialment va rebutjar suspendre la seva progressió a tercer grau de forma cautelar. Un altre jutge, amb competències a la presó de Lledoners, ja va anul·lar la segona concessió de la semillibertat d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva.

Sobre Forcadell, el jutge al·lega «la insuficiència explicativa de l'evolució i progressió del tractament que ha seguit» a la presó, i remarca que no ha admès que va cometre el delicte. Veu prematura la semillibertat i veu necessari «un major lapse temporal», sense especificar cap percentatge de compliment de la condemna.

Pel que fa a Bassa, el jutge veu una «justificació reforçada» en què va complir un quart de la seva condemna al febrer, però tot i així també qualifica de prematura la seva progressió a tercer grau.