Xarxa diplomàtica pròpia, cònsols honoraris i el carnet com a «transfiguració» de la papereta de l'1-O. Aquests són els tres eixos als quals es va referir el vicepresident del Consell per la República, l'eurodiputat de Junts Toni Comín. El militant va reafirmar la necessitat de totes aquestes mesures com a part essencial de l'objectiu d'internacionalitzar el procés independentista.

«Hem de poder disposar d'una xarxa del Consell que ens permeti fer aquest treball d'internacionalització que tots esperen de nosaltres, amb raó. L'estratègia d'internacionalització necessita més instruments dels que tenim avui», va afirmar Comín, que considera clau l'estratègia diplomàtica i va assenyalar que el model que es plantegen és el dels cònsols honoraris: «l'estructura diplomàtica dels estats té una part d'estructura pròpia -cònsols i embaixadors- però també tenen cònsols honoraris, gent que gestiona amb els seus propis mitjans una representativitat oficial».

Representativitat oficial

Per a Toni Comín, «aquesta seria la lògica de la xarxa diplomàtica que volem tirar endavant des del Consell perquè és la que ens encaixa. Hem de poder legitimar persones concretes perquè tinguin aquesta funció de representants oficials del Consell per la República», però no va voler detallar encara quins perfils farien aquesta funció.

Sí que va concretar que un cònsol honorari no només és un «amic del país del qual és cònsol, sinó que té una representativitat oficial, fet pel qual pot actuar i parlar en nom d'aquest país, però al mateix temps ho fa amb els seus propis mitjans», i va afegir que també s'han de tenir en compte les organitzacions vinculades al Consell per la República que tenen activitat internacional, com les assemblees internacionals de l'ANC o la xarxa de casals catalans.

Sobre el carnet que ha llançat el Consell per la República sota el nom d'Identitat Digital Ciutadana (ID), va afirmar que, d'una banda, és una prova de pertinença a l'òrgan i que ell interpreta com la voluntat de mantenir viu el vot de l'1-O: «Quan una persona es fa del Consell per la República és que no renuncia al que va dir en la papereta de l'1-O».

Així, va reivindicar aquest carnet com la versió física del vot de l'1-O: «Aquesta targeta física és com si la papereta que vam posar dins l'urna moltes persones l'1-O s'hagués transfigurat. Com el paper es degrada molt ràpid, és biodegradable i es fa malbé, la manera de mantenir aquesta papereta, fins que el que digui la papereta sigui un fet, la manera de mantenir la papereta viva és aquest carnet, és la transfiguració de la papereta en carnet». A més, la intenció és que la ID també serveixi com a document d'identificació en processos participatius.