El Restaurant Miramar, de Paco Pérez a Llançà ha aconseguit el tercer sol a l'edició 2021 de la Guia Repsol, juntament amb els restaurants Elkano, d'Aitor Arregi a Guetaria (Guipúscoa); i l'Alkimia, de Jordi Vilà a Barcelona. La Guia inclou a més 11 nous restaurants amb dos sols i 82 que debuten amb el primer.

En una gala amb estrictes mesures anticovid celebrada al Teatre Victòria Eugènia de Sant Sebastià amb uns 180 assistents, entre ells tots els cuiners reconeguts amb tres sols, la responsable de la guia, María Ritter, ha destacat que els premis aquest any «reconeixen la valentia i la resistència de la cuina espanyola» davant la pandèmia.

Amb aquesta cerimònia, retransmesa també per internet, la Guia Repsol «ha posat en valor la feina de les cuineres i cuiners durant l'any més dur de les nostres vides» a través dels sols atorgats a 96 restaurants.

Miramar, Elkano i Alkimia aconsegueixen la màxima distinció, el tercer sol, «per la seva defensa de les arrels i el territori des d'una perspectiva actual».

Paco Pérez reivindica al Miramar, consolidat exponent de l'alta gastronomia de l'Alt Empordà, la cuina del seu entorn en una barreja de mar i muntanya d'avantguarda i compromís sostenible amb combinacions com espardenya, pèsol llàgrima, papada i trufa, cocotxes, calçots, pil-pil nou, romesco i oliva negra o el pèsol amb rovell verd i bombolles.

Aitor Arregi està al capdavant del negoci familiar Elkano, rostidor especialitzat en peixos fundat el 1964 pel seu pare, Pedro Arregi, qui va revolucionar la tradició basca rostint les peces senceres i amb pell. El fill es basa en el concepte de "paisatge culinari", que porta al plat a través d'un gènere excepcional, entre ells el seu famós rèmol a la brasa, el còctel de llamàntol o la trilogia de cocotxes de lluç.

A l'Alkimia, Jordi Vilà continua aprofundint en el receptari i el rebost de la cuina catalana, amb una permanent renovació de plats per respecte a la temporalitat, com els pèsols amb sépia a la bruta, el suquet barat de verat amb mongeta del ganxet, calçot i espinacs o les carxofes amb conill a l'estil d'Almatret.

Eneko Atxa, pel seu "compromís amb l'entorn, els productors artesans i l'eficiència energètica" a Azurmendi (Larrabetzu, Biscaia), ha recollit el nou sol sostenible, lliurat en col·laboració amb Aliments d'Espanya com a nova aposta per a reconèixer la creixent consciència mediambiental dels cuiners espanyols.

El restaurant Bo.Tic a Corçà, del xef L'Albert Sastregener, el Casamar a Llafranc, de Quim Casellas, l'Aliança d'Anglès, d'Álex Carrera, El Gaig-Torre de Remei a Bolvir de Cerdanya del xef Carles Gaig i el Villa Más de Sant Feliu de Guíxols han estat reconeguts amb el seu primer sol.

Per comunitats, Catalunya ha estat la més guardonada el 2021, amb 15 restaurants, seguida de Madrid, amb 11. Amb les 96 novetats d'aquesta edició, la Guia Repsol inclou 618 restaurants amb un, dos i tres sols.