L'associació de professionals de desinfecció i de control de plagues de Catalunya (ADEPAP) ha alertat que, amb l'arribada de la primavera, comença a Catalunya la fase de creació de nius de Vespa velutina, més coneguda comunament com a vespa asiàtica, i ha demanat extremar les precaucions.

En un comunicat, l'ADEPAP ha dit que és necessari treballar en la detecció i control d'aquests nius embrionaris per impedir que les colònies d'aquestes vespes, molt agressives i que ataquen les abelles de la mel, comencin a créixer i expandir-se.

El president de l'ADEPAP, Quim Sendra, ha assenyalat que "és molt important detectar ara la presència de nius embrionaris per evitar que les colònies de vespes asiàtiques comencin a créixer", ja que "es tracta d'una espècie invasora que s'expandeix i s'adapta molt ràpidament" i "és molt perjudicial per al nostre hàbitat".

L'associació ha explicat que les picades de vespa asiàtica causen un dolor intens i una coïssor semblant a la d'una cremada. "Aquesta vespa no té un comportament més agressiu que el de les vespes autòctones de manera general, però en el moment de protegir el niu aquesta agressivitat augmenta", explica Sendra.

Durant els últims anys, la vespa asiàtica s'ha expandit de forma ràpida a Catalunya, des de la frontera francesa, fins a arribar a tot el prelitoral i litoral.

Actualment, segons l'ADEPAP, ja hi ha presència de la vespa asiàtica a gairebé totes les comarques de Girona i Barcelona i, des del 2018, també en algunes de Tarragona i Lleida.