La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha assenyalat que el dilluns 26 d'abril, «si les dades epidemiològiques acompanyen», Catalunya podria aixecar el confinament comarcal. Budó no ha volgut, no obstant, confirmar el que el programa de TV3 'Planta Baixa' donava ja per fet: que el confinament comarcal s'acaba dilluns i que el Procicat ara ha de valorar quin tipus de mobilitat aplica, si limitada a les vegueries o a les regions sanitàries, dues de les opcions que ja estaven sobre la taula. Una altra opció, apunta 'Planta Baixa', és que es permeti la mobilitat per tot Catalunya. El programa també ha avançat que es descarta per ara que bars i restaurants puguin ampliar horari. Budó tampoc s'ha manifestat sobre aquest punt.

En la seva compareixença en roda de premsa, Budó sí que ha dit que aquest dimecres o dijous s'anunciaran les noves restriccions que s'aplicaran a partir de dilluns. «Si les dades es consoliden a la baixa, això podria comportar mesures de reobertura de la mobilitat». Entre aquestes mesures, la possible decisió d'un confinament per vegueries. Budó ha afirmat que reclamacions com el salconduit cultural també estan «sobre la taula» del Procicat.

Els indicadors epidèmics milloren a Catalunya, on en les últimes 24 hores ja baixa el nombre de persones hospitalitzades per Covid-19 i els ingressos a les ucis, en un clar descens de la corba de la quarta onada. En aquest context, la consellera ha assenyalat que «si les dades consoliden aquesta estabilització i petita tendència a la baixa, això podria comportar la reobertura de la mobilitat», sense oferir més detalls. Ha insistit, en tot cas, la consellera, que «no ha pres encara cap decisió». «En funció de les dades veurem si dilluns podem aixecar el confinament comarcal. És una mesura que està sobre la taula», ha reiterat.

Budó ha assenyalat que altres mesures que estan sobre la taula, com el salconduit cultural, que permetria trencar el confinament per anar a un espectacle, s'estudiarà si s'aplica o no en funció de si continuen vigents a partir de dilluns les restriccions a la mobilitat.

Pel que fa al final de l'estat d'alarma que el Govern preveu per al 9 de maig, Budó ha remarcat que hi ha restriccions, com el toc de queda nocturn, que només es poden aplicar en aquest règim excepcional, per això ha reivindicat que les autonomies tinguin alternatives legals per establir aquestes limitacions si fos necessari. En tot cas, ha demanat al Govern que la decisió de la fi de l'estat d'alarma s'adopti amb «criteris epidemiològics i no partint de criteris d'una campanya electoral a tocar -amb referència a les autonòmiques de Madrid-» i que no s'adopti «de forma unilateral ni centralitzada».

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus