El general de brigada de la Guàrdia Civil José Luis Tovar Jover va ser nomenat ahir pel ministre Fernando Grande-Marlaska nou cap de la zona de la Guàrdia Civil de Catalunya, segons va informar el Ministeri d'Interior. Tovar Jover va néixer a Galaroza (Huelva) el 1962 i té una biografia molt lligada a Mallorca, ja que es va criar des de nen a Calvià. Porta 38 anys de carrera des que va ingressar a l'Acadèmia General Militar de Saragossa, el 1983, on tres anys després va obtenir el lloc de tinent de la Guàrdia Civil.

Tovar succeeix en el comandament el general Pedro Garrido, fins ara màxim cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, que cessa en el seu lloc per edat i passa a la reserva. El 12 d'octubre del 2019, en el seu discurs per la celebració de la Mare de Déu del Pilar, patrona del Cos, Garrido va dir que en el moviment independentista català, quan actuen els CDRs, «la pretesa revolució dels somriures» esdevé «el rictus que dissimula l'odi».

El nou cap de l'institut armat, que és catalanoparlant, coneix bé Catalunya, ja que, després d'haver passat per les comandàncies d'Àlaba, Barcelona i les Balears i l'Agrupació de Trànsit, va dirigir la Comandància de la Benemèrita a Girona.