La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona han mantingut els primers contactes perquè Barcelona aculli la seu de la futura Agència Europea de Preparació i Resposta Davant d'Emergències Sanitàries (HERA). La Comissió Europea va decidir el novembre passat crear aquesta agència, que podria entrar en funcionament el 2023. Aquesta ha de servir per enfortir la coordinació de la Unió Europea davant de grans emergències sanitàries transfrontereres, com la pandèmia de la covid-19. Segons van informar ahir fonts de les dues administracions, la consellera de Salut, Alba Vergés, i l'alcaldessa, Ada Colau, van acordar donar impuls a la candidatura i engegar un procés per presentar-la a la Comissió Europea.

Es crearà un grup de treball entre Generalitat i consistori que ha d'elaborar la proposta i recollir adhesions a la candidatura de la resta d'administracions públiques i d'entitats de recerca i innovació en l'àmbit de la biomedicina.

En el context d'aquest impuls, tant el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, com Vergés, han fet saber a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, i a la d'Exteriors, Arancha González-Laya, la voluntat que Barcelona sigui la seu de l'HERA. De fet, en els propers dies estan previstos nous contactes amb el Govern espanyol sobre aquest tema. En paral·lel, es faran contactes amb el teixit públic i privat de recerca i innovació de biomedicina i ciències de la salut, així com amb altres agents socials.

Durant la visita al nou punt de vacunació massiu a Fira de Barcelona, l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, va parlar de la presentació de la candidatura de la capital catalana. En aquest sentit, Colau vainsistir que la ciutat «està ben posicionada» i que compta amb un ecosistema de recerca «de primer nivell». «Hi haurà molta competència, però tenim plena confiança en Barcelona», va assegurar.

També la consellera de Salut, Alba Vergés, es va mostrar convençuda que Barcelona és una bona candidata per acollir la nova agència, que podria entrar en funcionament el 2023. «Volem concursar amb tota la potència, l'Ajuntament de Barcelona, el Departament de Salut i la Generalitat treballarem per fer-ho possible», va explicar Vergés.

De moment, la convocatòria es troba encara en una fase molt preliminar i no se sap encara quines ciutats competirien amb Barcelona. Així, les dues representants han coincidit que és el moment de crear «consensos», ja que Barcelona compleix les característiques necessàries «amb escreix».