L'Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha alertat que el conjunt de les administracions públiques va fer un «ús clarament excessiu» i «abusiu en alguns casos» de la contractació menor el 2019.

Concretament, a la Generalitat va identificar 197.753 contractes per un import global als prop de 332 milions d'euros, xifres que l'ens considera «molt significatives».

L'ACCO també avança que durant l'any passat les principals irregularitats detectades en l'àmbit de les administracions locals es referien a adjudicacions directes, amb un 40,28%, seguit del fraccionament de contractes, amb un 34,72%. En l'àmbit de la Generalitat, el fraccionament de contractes s'hauria produït en un 35,42% dels contractes menors.

L'ACCO ha reiterat que la manca de concurrència i competència en l'àmbit de la contractació pública no només perjudica el funcionament del mercat, sinó la mateixa administració, ja que probablement pagarà uns preus més elevats; i als ciutadans que rebran uns serveis de pitjor qualitat.

Contra la lliure competència

Amb tot, l'organisme recomana afavorir la concurrència d'aquests processos i evitar l'establiment de restriccions que la limiten injustificadament, segons apunta en un comunicat.

La contractació menor és una eina que evita la tramitació d'expedients i permet a les administracions estalvia temps i recursos per contractes que tenen valor econòmic.

Això fa que les administracions adjudiquin directament el servei a una empresa determinada. L'ACCO adverteix però que aquest procediment comporta un «sacrifici important als principis de la lliure concurrència i lliure competència» i en demana un ús «convenientment justificat en termes de necessitat i proporcionalitat».

«Aquest sacrifici és major quan les Administracions Públiques utilitzen aquesta eina de manera irregular o, en alguns casos, fraudulenta (fraccionaments de contractes, imports al límit del llindar establert per la normativa o, directament, contractes tramitats com a contractació menor malgrat superar aquest llindar)», afegeix en un comunicat.

Per a la reducció de la contractació menor, l'ACCO recomana una millora de la planificació, la programació de la contractació pública i l'ús d'alternatives «més respectuoses en termes de política de la competència».