El Govern té previst aprovar dimarts un decret que modifiqui la llei de Salut Pública per poder establir el toc de queda un cop decaigui l'estat d'alarma de Govern, el 9 de maig. També servirà per poder decretar confinaments en cas de considerar-los necessaris si la pandèmia arriba a nivells més elevats. Així ho ha avançat TV-3 i ha confirmat EL PERIÓDICO.

En el decret quedarà explícit que hauran de demanar autorització al TSJC cada vegada que es decideixi aplicar una mesura.

La consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ja va avançar dimarts que el Govern estava treballant en un marc normatiu per si fos necessari aplicar mesures com el toc de queda a partir del 9 de maig, quan decau l'estat d'alarma. Concretament, ja parlava de modificar el decret llei 27/2020 i explicava que aquesta modificació hauria d'aprovar en el Consell Executiu de la setmana vinent.

Darias defensa el cap de l'estat d'alarma

Precisament aquesta tarda la ministra de Sanitat, Carolina Darias, defensarà al Congrés que no cal prorrogar l'estat d'alarma quan falten deu dies perquè finalitzi i algunes comunitats han demanat a Govern instruments jurídics per poder actuar a partir del 9 de maig.

Serà previsiblement l'última compareixença de Darias a la Comissió de Sanitat de Congrés abans d'aquesta data per actualitzar la informació sobre la pandèmia i les mesures vinculades a la covid, com el decret de l'estat d'alarma.

La fi d'aquesta mesura excepcional suposarà que s'acabi el tancament perimetral de les autonomies i el toc de queda, de manera que les comunitats es preparen per a aquest escenari i exigeixen al Govern la modificació de lleis que els doni marge per dictar restriccions i evitar contradiccions jurídiques.